PRILIKA ZA HRVATSKU

HGK: Posjet Ukrajini bio je uspjeh, dogovaraju se mnogi poslovi

24.11.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Posjet stotinjak hrvatskih gospodarstvenika Ukrajini prošao je u prijateljskoj atmosferi i s velikim entuzijazmom Ukrajinaca, a dogovaraju se i mnogi poslovi dviju zemalja, doznajemo iz Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Otkrio je to za tportal predsjednik HGK Luka Burilović, organizator susreta poduzetnika iz dviju zemalja.

'Inače se o konkretnim poslovima rijetko kada može govoriti neposredno nakon ovakvih foruma, ali ovog puta je uistinu bilo produktivno. Primjerice, tvrtka Labud je u ozbiljnim poslovnim pregovorima s predstavnicima tamošnjeg najvećeg trgovačkog lanca Fozzy group, zainteresiranog za privatnu marku sredstava za čišćenje u kućanstvu', rekao nam je Burilović.

Isto tako, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner dogovorio je potpisivanje Sporazuma o suradnji s ukrajinskim poslovnim anđelima u pomaganju start-upovima ovih dviju zemalja.

Konkretne razgovore vodio je i direktor Državne geodetske uprave Danko Markovinović s ukrajinskom geodetskom upravom o budućem twinning projektu kojem će Državna geodetska uprava biti nositelj. Sličan projekt vrijedan 1,2 milijuna eura nedavno je završen u Moldaviji.

'To je dobar primjer izvoza hrvatskog znanja. Direktor Galeba također je vodio vrlo konkretne razgovore za širenje poslovanja kroz franšize. Mislim da je ovo početak dobre gospodarske priče s Ukrajinom', kazao nam je Burilović.

S obzirom na to da se radi o 26. najmnogoljudnijoj zemlji svijeta s oko 45 milijuna stanovnika, što je desetak puta veće tržište od hrvatskog kojem slijedi oporavak, a time i potreba za obnovom i investicijama, Burilović misli da hrvatski poduzetnici imaju velike šanse, pogotovo u prehrambenoj, prerađivačkoj industriji, trgovini, farmaciji, strojogradnji i energetici.

'Hrvatska Ukrajini prije svega može ponuditi svoje iskustvo u ekonomskom i političkom pogledu. Osim toga, naše tržište Ukrajini može biti zanimljivo zbog zemljopisnog položaja koji je potencijalni ulaz na tržište Europske unije. Ukrajinski premijer je najavio kako Ukrajina želi sudjelovati u projektu LNG terminala u Hrvatskoj s ciljem osiguravanja energetske neovisnosti naših zemalja', zaključio je.