LAGANI PORAST

Godišnja stopa inflacije u veljači 4,2 posto

13.03.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u veljači u odnosu na siječanj u prosjeku bile više za 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnju veljaču, više za 4,2 posto, a u godišnjem prosjeku veće su 5,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Stopa inflacije na godišnjoj razini u veljači je povećana u odnosu na onu u mjesecu prije za 0,8 postotnih bodova. U siječnju je, naime, godišnja stopa inflacije iznosila 3,4 posto.

Na mjesečnoj razini, promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači su u odnosu na siječanj najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 1,3 posto, cijene dobara i usluga za rekreaciju i kulturu za 0,9 posto, cijene prehrane i bezalkoholnih pića te cijene zdravstva za po 0,7 posto.

Povećanje se bilježi i kod cijena pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,5 posto, prometa, ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga za po 0,4 posto, te cijena alkoholnih pića i duhana, odjeće i obuće te obrazovanja za po 0,2 posto.

Istodobno su cijene komunikacija u veljači u odnosu na siječanj u prosjeku ostale na razini cijena iz siječnja.

Na godišnjoj razini pak, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, cijene prehrane porasle su za 6,7 posto, pri čemu su najviše, za 16 posto, povećane cijene povrća, te mesa za 9,3 posto.

Najviši porast na godišnjoj razini promatrano prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje bilježi se kod cijena zdravstva, koje su u veljači ove prema istom mjesecu prošle godine porasle za 20,3 posto, uz rast cijena bolničkih usluga za čak 101,7 posto, a zdravstvenih usluga osim bolničkih za 22,1 posto.

Kod stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva na godišnjoj se razini bilježi rast za 7,6 posto. Kod goriva i energije porast je iznosio 11 posto, pri čemu električne enerije za 16,1 posto, plina za 15,4 posto, a zagrijavanja stana za 16,3 posto. Istodobno se kod tekućih goriva bilježi smanjenje za 15,4 posto,

Smanjenje cijena na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, ostvareno je kod prometa za 6,6 posto, čemu je najvećim dijelom doprinjeo pad cijena goriva i maziva za osobne automobile za 16 posto.