EKONOMSKI SAVJET

Glas poduzetnika okupio ekonomiste i stručnjake koji će vladi predlagati reforme

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 11:12
  • Objavljeno 14.10.2020 u 11:10
Vuk Vuković

Vuk Vuković

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika (UGP) osnovala je Ekonomski savjet sastavljen od ekonomista, znanstvenika i stručnjaka, koji će vladi predlagati reforme i javne politike usmjerene razvoju Hrvatske, priopćeno je u srijedu iz UGP-a.

"Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom", kažu se u priopćenju.

Ističe se da uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi.

"Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima. Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju", izjavio je osnivač Ekonomskog savjeta UGP-a Vuk Vuković.

UGP podsjeća da je vlada još u ožujku razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška premijeru i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize.

"Kako takav savjet nikada nije osnovan, UGP je odlučio formirati vlastiti savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor", kažu u UGP-u.

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su: Jakša Cvitanić (CalTech), Ria Ivandić (LSE/Oxford), Leonard Kukić (Carlos III, Madrid), Boris Podobnik (Boston/Rijeka/ZSEM), Vedrana Pribičević (ZSEM), Mislav Radić (LSE), Stjepan Srhoj (Sveučilište Dubrovnik) i Vuk Vuković (UGP/Oraclum).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!