ZA LAKŠE POSLOVANJE I ŽIVOT

Furjan: Očekujem da će cijene padati; evo što treba napraviti s plaćama i porezima

13.03.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Vlada je predstavila novi paket mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Vrijedan je 1,7 milijardi eura. O mjerama je u Dnevniku HTV-a govorio Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je za Dnevnik HRT-a kako će Vladine mjere smanjiti rizike i omogućiti poslodavcima da bolje planiraju svoje troškove energije i omogućit će lakše poslovanje.

'Mjere nama ne bi bile potrebne da govorimo o uobičajenim fluktuacijama cijene energije od 20-50 posto. Mi smo lani u rujnu doživjeli da su cijene energije skočile 500-600 posto. To je ono što niti jedan poslodavac ne može preživjeti i raditi na normalan način. To se reflektiralo na inflaciju i na manju konkurentnost hrvatskih poduzetnika, odnosno onih poduzetnika koji plaćaju veću cijenu energije', istaknuo je Furjan.

O činjenici da inflacija usporava, u veljači je bila 11,9 posto, no prosječni građanin ništa ne osjeća od tog usporavanja, Furjan je rekao kako je vjerojatno razlog u tome što građani prvenstveno vide cijenu hrane.

'Rast cijena prehrambenih proizvoda je nešto veći i uobičajeno je da postoji inercija u rastu cijena, usporeni rast i naknadni rast. Mi očekujemo i vidimo u ostalim zemljama EU-a i SAD-u da dolazi usporavanje i vidimo da padaju cijene energije i sirovina. S nekim vremenskim odmakom i mi ćemo vidjeti i niže cijene u našim dućanima', dodao je.

'Vidimo da neke trgovine, da neke kompanije promoviraju kako ne dižu cijene. Zapravo će tržišna utakmica odraditi svoje. Uvjereni smo da građani trebaju donositi odluke kao i poslodavci. Znači ako poslodavac nije zadovoljan cijenom ili kvalitetom traži drugog dobavljača. To je ono što građani trebaju napraviti. Ako im je cijena kave negdje previsoka trebaju prošetati i otići tamo gdje im je jeftinija', objasnio je Furjan.

HUP želi manji porez na dohodak i veći neoporezivi dio plaće

HUP zagovara izmjenu porezne politike, traži smanjivanje poreza na dohodak, podizanje neoporezivog dijela plaće i premijer je spreman razgovarati o toj temi.

  • +13
Sjednica GSV-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Prije gotovo godinu dana dali smo prijedloge za određene porezne mjere i promjene. Željeli bismo da se rastereti rad, da imamo manje poreze na rad i mislimo da taj veći raspoloživi dohodak će omogućiti veću potrošnju i dugoročno veće prihode države, ali i veću konkurentnost hrvatskih poduzetnika'.

'Plaće treba ugovarati u bruto iznosu i država to može i definirati na taj način da sve rasterećenje ostane radniku', dodao je.

O porezu u turizmu

Govoreći o porezu u turizmu gdje jedan dio iznajmljivača zarađuje veliki novac, a malim iznajmljivačima je to gola egzistencija Furjan je rekao kako HUP nikad nije predložio uvođenje novog poreza.

'HUP smatra da se treba plaćati isti porez za istu razinu dohotka. Ako netko ima dohodak od 1000 eura mjesečno treba platiti isti porez kao što plaća i onaj drugi koji ostvaruje 1000 eura u nekom drugom zanimanju ili različitoj pravnoj formi - rad, nesamostalni rad, paušalni obrt, iznajmljivanje. Ako netko zarađuje isti dohodak treba platiti isti porez. Mi se zalažemo za pravednost i mislimo da je to u redu', rekao je završno Furjan.