državna pomoć

Francuska vlada najavila 2,1 milijardi eura svježeg kapitala za elektroenergetsku tvrtku EDF

18.02.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Francuska vlada priopćila je u petak da će elektroenergetskoj tvrtki EDF osigurati 2,1 milijardu eura kako bi ublažila financijski udarac koji će izazvati isključenje nuklearnih reaktora i državne mjere pomoći građanima s visokim računima za struju

Ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će država EDF-u osigurati 2,1 milijardu eura putem izdanja prava koje je kompanija najavila danas kako bi prikupila 2,5 milijardi eura za popunjavanje 'rupa' u bilanci.

EDF je priopćio da bi prodaja struje po cijenama nižim od onih na tržištu i prekidi u proizvodnji nuklearnih elektrana vjerojatno smanjiti njegovu prognoziranu temeljnu dobit u ovoj godini za nekih 19 milijardi eura.

Izdanje prava dio je plana koji bi EDF-u trebao omogućiti da popuni praznine u bilanci u ovoj i idućoj godini i istodobno zadrži aktualni rejting svog duga, rekli su čelnici tvrtke novinarima putem konferencijskog poziva.

Le Maire je rekao da država uključivanjem u izdanje prava šalje signal ulagačima. "Možete imati povjerenja u EDF", poručio je ministar u izjavi za francusku radiopostaju RTL.

Dužnosnik ministarstva financija, koji je želio ostati anoniman, rekao je da se u ministarstvu nadaju da će dokapitalizacija otkloniti prijetnju sniženja rejtinga duga EDF-a u neinvesticijsku kategoriju.

Izdanje se planira u smanjenom opsegu kako bi bilo završeno u kratkom roku, rekao je dužnosnik.

Tehnički problemi u nuklearnim elektranama u kojima EDF proizvodi većinu struje prisiljavaju ga znatno smanji proizvodne kapacitete kako bi obavio sigurnose provjere i pojačao održavanje.

Izvještavajući u petak o financijskim rezultatima, EDF je prognozirao da će zbog pada proizvodnje električne energije njegova ovogodišnja dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) biti manja za 11 milijardi eura.

Dodatnih osam milijardi eura trebala bi 'izbrisati' prodaja struje po cijenama nižim od tržišnih, procjenjuju EDF-vi menadžeri.

Istodobno bi je više cijene energije u svijetu trebae podići za nekih šest milijardi eura, priopćila je kompanija.

U 2021. godini EBITDA je iznosila 18 milijardi eura.

Više globalne cijene energije donijele su neočekivane dobitke mnogim proizvođačima električne energije, ali odluka francuske vlade da je EDF, koji je dijelom u državnom vlasništvu, mora prodavati po nižim cijenama znači da ih ne mogu u potpunosti iskoristiti.

Ministarstvo financija priopćilo je u petak da će, osim uključivanjem u izdanje prava, energetskoj grupi pomoći i nastavkom dugogodišnje politike uzimanja dividende u dionicama umjesto u novcu.

EDF je prošle godine u proračun isplatio 1,5 milijardi eura iz dobiti, prema Reutersovim izračunima.

Macron je ovoga mjeseca najavio da će Francuska u idućih 10 godina izgraditi najmanje šest novih nuklearnih reaktora, a EDF-u će biti povjerena njihova izgradnja i upravljanje.

Teret upravljanja kapitalno intenzivnim nuklearkama doveo je do toga da EDF u proizvodnje struje iz obnovljivih izvora zaostaje za europskom konkurencijom poput Iberdrola i Enela, primjećuje Reuters.