RISKANTAN POTEZ

Njemačka gasi nuklearke, prijeti energetska katastrofa

26.12.2021 u 21:15

Bionic
Reading

Gašenje tri elektrane do kraja 2021. moglo bi se pokazati kao katastrofa za energetsku sigurnost Njemačke.

Plinska kriza u Evropi u posljednjih nekoliko mjeseci dominira u medijima, ali to nije pokolebalo Njemačku u namjeri da do kraja ove godine ugasi polovinu svojih nuklearnih kapaciteta i ubrza plan za gašenje elektrana na ugljen do 2030.

Njemačka bi, prema planu, trebala prije kraja 2021. zatvoriti tri nuklearne elektrane – Grohnde, Gundremmingen C i Brokdorf. U zemlji će ostati aktivna tri reaktora, koji će biti „umirovljeni“ do kraja sljedeće godine.

Za energetsku sigurnost Njemačke, to bi mogla biti katastrofa, ocjenjuje specijalizirani energetski portal Oil Price, prenosi Tanjug.

Opredjeljenost Njemačke da “ozeleni” nacionalnu energetsku mrežu je plemenita, ali je ovo izgleda najgori mogući trenutak za to, jer će isključenje tri nuklearne elektrane sa mreže biti dodatni teret za nacionalnu elektriprivredu da odgovori potrebama ekonomije i rastu potražnje za strujom u 2022. godini, naročito u zimskim mjesecima, navodi se u analizi.

Pored toga, uslijed nedostatka plina, cijene tog energenta za isporuku u siječnju, ovoga su tjedna oborile rekord svih vremena od preko 2.000 dolara za tisuću kubnih metara, što je, logično, dovelo do oštrog skoka cijene struje za krajnje potrošače, dodaje se u tekstu.

Ipak, rastuće cijene električne energije i prirodnog plina nisu odvratile Njemačku od njenih zelenih ambicija, a to bi moglo imati veće posljedice nego što mnogi misle, smatra autorica teksta Julianne Geiger.

Značaj ugljena i nuklearne energije, od koje Njemačka sada “diže ruke”, porastao je ove godine, stekavši veći udio u ukupnom energetskog miksu zemlje nego 2020., a jedan od glavnih razloga je manja brzina vjetra i rast potražnje, objavilo je Udruženje njemačke industrije za energiju i vode, BDEW.

Ugljen i nuklearna energija činili su 40 posto ukupnog energetskog miksa u 2021. godini, dok je udio obnovljivih izvora energije pao na 41 posto.

Njemačke vlasti su 2011. godine naložile momentalno zatvaranje osam od 17 reaktora nakon katastrofe u Fukushimi i višegodišnjih antinuklearnih protesta.

Vlada u Berlinu je tada obećala da će ukinuti nuklearne elektrane do 2022. godine.