moody's upozorava

Kaos u opskrbnim lancima: Najgore tek dolazi

13.10.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Zagušeni lanci opskrbe noćna su mora za poslovne ljude i potrošače širom svijeta. S jedne strane, podižu cijene za potrošače, a s druge strane usporavaju oporavak globalne ekonomije

Nažalost, Moody's Analytics upozorava da će se poremećaji u lancu opskrbe 'pogoršati prije nego što postanu bolji'.

'Kako globalni gospodarski oporavak nastavlja rasti, sve je očiglednije da će ga spriječiti poremećaji u lancu opskrbe koji se sada pojavljuju na svakom uglu', napisao je Moody's u izvješću od ponedjeljka.

Doista, MMF je u utorak snizio svoju prognozu rasta SAD-a za 2021. za jedan postotni bod, najviše među ekonomijama iz skupine G7. MMF je naveo poremećaje u lancu opskrbe i slabljenje potrošnje - što je i samo djelomično uzrokovano uskim grlima u lancu opskrbe, poput nedostatka novih automobila uslijed nedostatka računalnih čipova.

'Granične kontrole i ograničenja kretanja, nedostupnost dovoljne količine cjepiva i povećana potražnja spojili su se u savršenu oluju u kojoj će globalna proizvodnja biti otežana jer se isporuke ne vrše na vrijeme, troškovi i cijene će porasti i zbog toga globalni rast BDP-a neće biti tako snažan', napisao je Moody's u izvješću.

  • +3
Luka Los Angeles je prepuna Izvor: Profimedia / Autor: cheryl valle / Panthermedia / Profimedia

Moody's je rekao da je 'najslabija karika' možda nedostatak vozača kamiona - problem koji je pridonio zagušenju u lukama i uzrokovao to da benzinske postaje u Ujedinjenom Kraljevstvu ostanu suhe. Nažalost, Moody's je upozorio da su pred nama 'tamni oblaci' jer nekoliko faktora čini prevladavanje ograničenja u ponudi posebno izazovnim.

Prvo, Moody's ukazuje na razlike u načinu na koji se zemlje bore protiv covida, pri čemu Kina teži nula slučajeva dok su Sjedinjene Države 'spremnije živjeti s covidom kao endemskom bolešću'.

'Ovo predstavlja ozbiljan izazov za usklađivanje pravila i propisa kojima se transportni radnici kreću u luke i čvorišta diljem svijeta i iz njih', napisali su analitičari.

  • +7
Nestašica goriva u Britaniji Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Tayfun Salci

Drugo, Moody's je naveo nedostatak 'usklađenih globalnih napora za osiguranje nesmetanog rada' svjetske logističke i transportne mreže.

S druge strane, postoje i mnogo optimističniji pogledi na izglede u transportnom sektoru. Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon rekao je u ponedjeljak da će ove problemi u opskrbnom lancu brzo nestati.

'To sljedeće godine uopće neće biti problem', rekao je Dimon tijekom konferencije koju je održao Institut za međunarodne financije, izvijestio je CNBC.

'Upravo smo u najgorem dijelu ove priče. Mislim da će se sjajni tržišni sustavi prilagoditi tome kao što su se i tvrtke prilagodile.'

  • +11
Problemi u opskrbi u Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia