SVE POSKUPLJUJE

Nije dobro: Inflacija u SAD-u dodatno se zahuktava, cijene goriva i hrane najviše rastu

13.10.2021 u 22:00

Bionic
Reading

Iako su mnogi kreatori monetarne politike širom svijeta skloni reći da je inflacija tek kratkoročna pojava, stvari zasad ne izgledaju nimalo dobro

Tempo rasta potrošačkih cijena u SAD-u u rujnu je porastao 0,4 posto i kretao se oko najviše razine u trinaest godina uslijed sve većih uskih grla u lancu opskrbe.

Indeks potrošačkih cijena (CPI), koji je u srijedu objavio Zavod za statistiku rada, porastao je u rujnu za 5,4 posto u odnosu na prošlu godinu, nešto više od godišnjeg povećanja prijavljenog za kolovoz. Analitičari su očekivali povećanje od 5,3 posto. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,4 posto, u odnosu na rast od 0,3 posto u prethodnom razdoblju.

Cijene benzina porasle su u rujnu 1,2 posto, čime je godišnji rast došao na 42,1 posto. Lož ulje je u rujnu poskupjelo 3,9 posto, što je 42,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Cijene hrane također su zabilježile značajan rast u mjesecu, pri čemu je hrana za kućanstva porasla za 1,2 posto. Cijene mesa porasle su 3,3 posto samo u rujnu dok na godišnjoj razini taj rast iznosi 12,6 posto.

Uklone li se 'sezonske' stavke poput hrane i energije, 'osnovni' CPI je u kolovozu porastao 0,2 posto. To je više u usporedbi s prethodnim mjesečnim povećanjem od 0,1 posto i održava godišnji tempo rasta od četiri posto, piše CNBC.

  • +2
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Ekonomisti i kreatori politike dugo su raspravljali o tome u kojoj mjeri će se tekuće povećanje potrošačkih cijena prebaciti na trajniju inflaciju koja se širi i izvan sektora poput rabljenih automobila i troškova povezanih s putovanjem. Ti su sektori najosjetljiviji na poremećaje povezane s pandemijom i do sada su pokretali najveći dio inflatornog rasta.

Cijene rabljenih automobila i kamiona ponovno su pale, spustivši se u rujnu za još 0,7 posto, nakon pada od 1,5 posto prethodnog mjeseca. Na godišnjoj razini su cijene ipak porasle za 24,4 posto. Cijene zrakoplovnih karata zabilježile su još jedan oštar pad, smanjen za 6,4 posto u mjesecu nakon pada od 9,1 posto u kolovozu.

Tempo tog rasta značajno se ohladio u kolovozu, no pritisci na cijene počinju se širiti, a tu dinamiku su primijetili Raphael Bostic, predsjednik podružnice Federalnih rezervi u Atlanti, i drugi dužnosnici.

Dok je Jay Powell, predsjednik Feda, dugo inzistirao na svom stavu da će inflatorni pritisci s vremenom splasnuti, prošlog mjeseca morao je priznati da je ozbiljnost uskih grla u lancu opskrbe, koja su pogoršala tekuće pritiske na cijene, iznenadila američku središnju banku. Priznao je i kako se čini da je situacija u tom kontekstu sve gora.

Njegova upozorenja ponovila je Gita Gopinath, glavna ekonomistica MMF-a, ovaj tjedan izjavivši da središnje banke moraju biti 'vrlo, vrlo oprezne' kada su u pitanju inflacijski rizici.

Najnoviji podaci dolaze u predvečerje zaokreta monetarne politike Feda, a koji se sprema za smanjenje ili 'sužavanje' svog programa kupnje imovine u iznosu od 120 milijardi dolara.

Očekuje se da bi taj proces trebao započeti sljedećeg mjeseca i potpuno se završiti do sljedeće godine kako bi Fed dobio prostor za povećanje kamata ako to bude potrebno.