svjetska tržišta

Europske i azijske burze prate pad Wall Streeta

21.09.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, nakon što su čelnici američke središnje banke procijenili da će kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, izgubivši jučerašnje dobitke. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,49 posto, na 7.695 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 15.670 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 7.257 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 1,7 posto.

Tako burze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,5 posto. Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, ključne kamatne stope nepromijenjene.

No, većina njih procjenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,50 do 5,75 posto. Prognoze čelnika Feda pokazuju, pak, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Procjenjuju, naime, da je iduće godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u lipanjskim procjenama. Tako bi se iduće godine kamata snizila za ukupno 0,50 postotnih bodova, na 5,1 posto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procjenjuju čelnici Feda, inflacija do kraja godine mogla pasti na 3,3 posto, nižu razinu nego što se očekivalo u lipanjskim procjenama, no još uvijek znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto. Na tu ciljanu razinu inflacija bi mogla pasti tek 2026. godine.

Gospodarstvo je, pak, i dalje snažno, pa je smanjen rizik od recesije. Procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2,1 posto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procjene. Iduće bi se godine rast usporio na 1,5 posto.

Stopa nezaposlenosti trebala bi, pak u ovoj godini iznositi 3,8 posto, dok se prije očekivalo 4,1 posto.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebala biti još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

„Fed zapravo i nije zaljuljao čamac. Poručio je da je gospodarstvo snažno i smanjio procjene o broju rezova kamata iduće godine, što navodi na zaključak da će se kamate vjerojatno zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.