wall street pao

Zagrebačka burza: Očekuje se oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa

21.09.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog rasta

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex je jučer porastao 0,18 posto, na 2.444 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,29 posto, na 1.482 boda. Tako su indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodna dva dana, kada su pali oko 2 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je jučer porastao Crobextransport, 2,9 posto, a jedino je pao Crobexkonstrukt, 0,2 posto. Redovni promet iznosio je oko milijun eura, otprilike 150 tisuća manje nego dan prije.

„Dionički indeksi na ZSE jučerašnje su trgovanje zaključili s pozitivnim predznacima. U redovitoj trgovini ostvareno je 1,01 milijun eura dioničkog prometa, uz dva izdanja tržena iznosima iznad 100 tisuća eura”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom Podravke, 304 tisuće eura, a cijena joj je porasla 1,8 posto, na 142,50 eura. Dionicom Ilirije ostvaren je, pak, promet od oko 111 tisuća eura, pri čemu je poskupila 0,8 posto, na 25 eura. S prometom od 78 tisuća eura slijedila je dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla 0,2 posto, na 4,21, euro.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je jučer porasla cijena dionice Čakovečkih mlinova, za 1,9 posto, na 10,50 eura, dok većih gubitnica nije bilo. Na ZSE-u se jučer trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 14 pala, a tri ostala nepromijenjena.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75, a pariški CAC 0,7 posto.

„Na važnijim europskim tržištima vladao je pozitivan sentiment. Optimizam ulagača potaknut je podacima o usporavanju razine inflacije u Velikoj Britaniji, dok je pozitivan pomak zabilježen i u Njemačkoj, gdje je oslabio rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, pak, burzovni indeksi jučer pali. Dow Jones oslabio je 0,2 posto, S&P 500 oko 0,9, a Nasdaq indeks 1,5 posto.

„Očekivanja tržišta da Fed neće podizati kamatne stope su se obistinila, no američki dionički indeksi jučerašnje su trgovanje svejedno zaključili s negativnim predznacima. Razlog pada bila je najava kako još postoji mogućnost podizanja kamatnih stopa, kao i da bi kamate mogle ostati na višim razinama dulje nego se predviđalo”, objašnjava Jozo Leko.