velika kupnja državnih obveznica

Europska središnja banka prekršila vlastita pravila kako bi pomogla Italiji

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 15:36
  • Objavljeno 07.04.2020 u 15:36
tportal

Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Europska središnja banka (ECB) pomogla je Italiji u ožujku, prekršivši de facto vlastita pravila nerazmjerno velikom kupnjom talijanskih državnih obveznica kako bi poduprla ublažavanje teških posljedica pandemije koronavirusa

ECB je u ožujku kupio državne obveznice članica eurozone u ukupnoj vrijednosti 33,75 milijardi eura, od čega je 35 posto utrošeno na kupnju dužničkih papira koje je izdala Italija, pokazuju podaci objavljeni u ponedjeljak na bančinim internetskim stranicama.

Paralelno je smanjena kupnja njemačkog državnog duga, primjećuje Reuters.

Nerazmjerno velikom kupnjom talijanskih obveznica ECB je napravio zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na poruku predsjednice Christine Lagarde iz ožujka da nije posao središnje banke pomagati zemljama koje imaju problema na tržištima obveznica.

Lagarde se ispravila nakon što su iz Italije počele pristizati vijesti o strašnim posljedicama pandemije koronavirusa. 

Prema programu koji je sam osmislio, ECB kupuje državne obveznice zemalja eurozone razmjerno njihovom udjelu u bančinom temeljnom kapitalu. To znači da kupuje najveće iznose njemačkog državnog duga, potom onog Francuske i Španjolske.

U ožujku ECB je za njemačke obveznice izdvojio samo šest posto ukupnog iznosa. Osim na talijanske, nerazmjerno je potrošio i na kupnju španjolskih i francuskih državnih dužničkih papira.

U sklopu ECB-ovog programa obveznice uglavnom kupuju središnje banke zemalja eurozone koje ih potom knjiže u svojoj bilanci, kao i prateću zaradu odnosno rizik, podsjeća Reuters.

Podaci pokazuju i da je središnja banka eurozone u prvom tjednu aktivacije programa krizne kupnje državnih obveznica za potrebe financiranja borbe protiv pandemije kupila državni dug članica u ukupnoj vrijednosti 30,2 milijarde eura.

Cilj je programa PEPP snižavanje troškova zaduživanja za zemlje eurozone koje čeka borba s recesijom i veća potrošnja radi očuvanja radnih mjesta, tumači Reuters.

Program obuhvaća i Grčku, unatoč niskom kreditnom rejtingu, a ECB nije objavio podatke o visini kupljenog duga po zemljama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!