hitne mjere

Italija izdvaja dodatnih 10 milijardi eura za pomoć pogođenima koronakrizom

01.04.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Talijanska vlada planira izdvojiti dodatnih 10 milijardi eura za kreditna jamstva i likvidnost poduzetnika i kompanija pogođenih koronakrizom, izjavio je u srijedu za Reuters izvor iz vlade

Talijanska vlada u ožujku je usvojila paket hitnih mjera u vrijednosti 25 milijardi eura s ciljem ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa.

U tom paketu uključeno je i pet milijardi eura za jamstva za bankovne kredite i za likvidnost kompanija i kućanstava, koji bi u konačnici prema procjenama ministarstva financija mogli dosegnuti i do 340 milijardi eura.

Treće gospodarstvo eurozone ima velikih teškoća s očuvanjem egzistencije kompanija i građana pa vlada planira još jedan paket hitnih mjera "kako bi se oslobodila sredstva u ukupnom iznosu od najmanje 500 milijardi eura", izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Roberto Gualtieri u razgovoru za dnevnik Il Fatto Quotidiano.

"Takav potez zahtijevat će od ministarstva financija izdvajanje dodatnih 10 milijardi eura za programe jamstava, povrh prijašnjih pet milijardi", izjavio je Reutersu izvor iz vlade koji je želio ostati neimenovan zbog osjetiljvosti pitanja.

Iz ministarstva gospodarstva odbili su komentirati te navode.

Ministar gospodarstva ocijenio je pak da su, "nažalost", realne crne prognoze talijanskog udruženja poduzetnika Confindustrije prema kojima bi zbog koronakrize talijanski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine mogao pasti čak šest posto.

Italija je epicentar zaraze koronavirusom u Europi i prva je među zapadnim zemmalja uvela opsežnu zabranu kretanja i obustavu gospodarske aktivnosti nakon što je potvrdila prisutnost virusa prije gotovo šest tjedana.

Ovoga tjedna Rim je objavio da će ograničenja biti produljena najmanje do Uskrsnih blagdana sredinom travnja, podsjeća Reuters.