deset godina pregovora

Europa konačno prelazi na univerzalne punjače. Doznajte kakvu je ulogu u tome imao Europski parlament i kako će potrošači godišnje uštedjeti stotine milijuna eura

09.02.2022 u 20:32

Bionic
Reading

Krajem siječnja ove godine zemlje članice su se konačno, nakon godina pregovora, dogovorile o uvođenju univerzalnog punjača za elektroničke uređaje u svim zemljama Europske unije. Hvalevrijedna inicijativa uštedjet će građanima i kompanijama golem novac, a dodatna je korist to što će biti potrebno i manje sirovina za proizvodnju punjača pa će u konačnici najveći pobjednik u ovoj priči biti okoliš

U ponedjeljak se na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta raspravljalo o prijedlogu nacrta izvještaja o uvođenju jedinstvenih punjača za mobitele. Izvjestitelj, Maltežanin Alex Agius Saliba, pozdravio je prijedlog Europske komisije o univerzalnom punjaču te je predao izvještaj s određenim brojem izmjena kako bi se osigurala što je viša moguća razina interoperabilnosti i smanjenja elektroničkog otpada, uz pojačan nadzor tržišta i poboljšanje položaja potrošača.

Na sjednici je bio i naš europarlamentarac Tomislav Sokol, jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i jedini hrvatski zastupnik u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) koji je supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020. godine.

'U Europskom parlamentu ubrzano radimo na zakonodavnom prijedlogu kojim ćemo konačno omogućiti građanima da pune mobitele jednim punjačem. Otpor ovom zakonu uistinu je neviđen. Više od deset godina tehnološke kompanije uporno su lobirale protiv uvođenja jedinstvenog punjača, a dolaskom u Europski parlament odmah sam počeo raditi na ovoj inicijativi pa smo već početkom 2020., nakon samo šest mjeseci mandata, donijeli Rezoluciju o jedinstvenom punjaču, čiji sam supotpisnik. Zakon koji je sada u postupku i prema kojem bi USB-C postao standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre rezultat je upravo Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020.', istaknuo je Sokol i dodao da mu se, kad je riječ o punjačima, javljaju nezadovoljni potrošači.

'Potrošači su nezadovoljni jer uz mobitel često moraju kupiti i punjače iako ih već nekoliko imaju kod kuće. Ovim zakonom razdvojit ćemo prodaju mobilnog uređaja od prodaje punjača, a očekujem da će time i cijene uređaja biti niže. Također, potrošače posebno iritira kad za svoje pametne telefone, satove i bežične slušalice moraju koristiti različite punjače. To jednostavno nije prihvatljivo ni s ekološkog ni s financijskog stajališta. Zato se sada borim za to da u primjenu novog zakona uključimo što je više moguće elektroničke opreme', poručio je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku posjeduju tri punjača za mobitele. Također, Komisija procjenjuje da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.

Na tome je angažirana i europarlamentarka Biljana Borzan te pojašnjava kako je ključno proširiti prijedlog Europske komisije na pametne satove, sportske uređaje, uređaje za osobnu njegu, navigacijske uređaje, e-čitače, igračke i slično.

'Ovo čekamo više od deset godina, a svake godine u EU skoro 13 tona punjača završi na smetlištima. Ne smijemo dopustiti to da se jedinstveni punjač uvede polovično', rekla je.

Procjena je da potrošači godišnje na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 milijuna eura, no Borzan kaže da joj se žale na cijene proizvoda koji se prodaju bez punjača.

'Isti punjač za više vrsta uređaja velika je prednost za sve nas koji imamo ladice pune starih i novih punjača. Međutim iznimno je važno da potrošači budu jasno informirani o tome kupuju li proizvod s punjačem ili ne. Ne smije se događati da cijena novog proizvoda s ili bez punjača bude ista. Prosječna cijena punjača je oko 250 kuna i toliko potrošač mora moći uštedjeti ovom mjerom', rekla je Borzan.

Podsjetimo, članice EU-a krajem siječnja dogovorile su stajalište o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, a taj je dogovor temelj za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona. Svi punjači ubuduće bi trebali imati USB ulazni utor tipa C, koji je i danas u širokoj upotrebi te će postati standard za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre.

Problem gomile punjača na tržištu Unija pokušava riješiti još od 2009. godine, otkada je njihov broj smanjen s 30 na samo tri modela. Najveći otpor prema univerzalnom punjaču dolazio je od američkog tehnološkog diva Applea jer, za razliku od većine proizvođača elektronike, ne koristi micro-USB utore za punjenje, već se oslanja na svoju tehnologiju.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.