hrvatski europarlamentarac

Picula: Ako kod Putina prevlada ekonomski interes, rat se može spriječiti. Milanovićeva politika? Hrvatska mora poštivati ugovore sa saveznicima, i točka

Bionic
Reading

'Ukrajina je trajno tinjajući sukob, a zbivanja sad pokazuju da se rat više ne može isključiti kao opcija', rekao je Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik iz redova SDP-a koji u nedjelju putuje u Ukrajinu kao član Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i član izaslanstva za odnose EU-a i SAD-a. Ondje će se upoznati s činjenicama koje ukrajinska politika nudi u sporu s Rusijom

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula iz redova SDP-a rekao je u srijedu pred novinarima u Bruxellesu da su pregovori nikad potrebniji. Nada se da će u razgovorima u zatvorenim grupacijama biti prilike za dobivanje više činjenica. Kaže kako je dojam da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već 22 godine vlada Rusijom, želi stvoriti ostavštinu koja će sugerirati da je Rusija danas mnogo snažnija nego 1999. godine, kada ju je on preuzeo.

'Ukrajina je na neki način medij kroz koji se prelamaju različiti geopolitički interesi, a Europska unija ne pokazuje dovoljno zajedništva, pa ni o ovoj temi. Zato je za Rusiju ova situacija bogomdana za nametanje svojih agendi oko Ukrajine na stolu', rekao je Picula u Bruxellesu te dodao kako je argument koji bi Putina mogao odvratiti od pokretanja rata pitanje energetske politike jer je za izvoz ruskih energenata i dalje glavno tržište upravo Europa.

'Dakle ako kod Putina prevlada ekonomski interes nad političkim, rat se može spriječiti. Ako ne, imamo razlog za zabrinutost', ocjenjuje Picula.

Na pitanja o angažmanu hrvatskih vojnika unutar NATO-a i Ukrajine ili pak na području drugih država na istoku Europe, ovaj hrvatski eurozastupnik kaže da ne postoje apetiti za direktan angažman NATO-a u Ukrajini, barem ne u dogledno vrijeme.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Osvrćući se na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Picula kaže da se ne slaže s njegovim izjavama, kao ni interpretacijama oko obveza Hrvatske u NATO-u.

'Hrvatska mora poštivati svoje ugovore sa saveznicima, i točka. Nismo slučajno članica NATO-a, nismo slučajno članica EU-a. O svemu će ionako morati razgovarati i odlučivati i Sabor, a uloga predsjednika je pritom samo parcijalna i ograničena', zaključio je Picula.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.