poslovni uspjeh, moralni promašaj

Efekt Fox Newsa mijenja svijet: Kako je Rupert Murdoch izgradio medijsko carstvo kojem skandali ne mogu ništa

25.08.2019 u 20:29

Bionic
Reading

Američki televizijski kanal Fox News u rukama medijskog magnata Ruperta Murdocha i direktora Rogera Ailesa dosegnuo je iznimnu popularnost, ali je, poput drugih dijelova Murdochova medijskog carstva, donio snažnu polarizaciju u društvo i u prvi plan stavio konzervativne i desničarske stavove, dajući im snažnu medijsku platformu te istovremeno često žrtvujući novinarski profesionalizam

Fascinacija moćnim osobama iz sjene koje kroje politiku ili društvo oduvijek je škakljala maštu javnosti, a jedan od boljih dokaza za to dvije su aktualne televizijske serije, film i kazališna predstava koji se bave jednom obiteljskom medijskom dinastijom i njenim utjecajem na današnje društvo. Usred interesa nalazi se obitelj australskog medijskog mogula Ruperta Murdocha i posljedice koje je njegovo korporativno carstvo ostavilo na širu javnost, od čega ne možemo pobjeći čak ni u Hrvatskoj.

Prije nekoliko mjeseci u New Yorku je izvedena američka premijera predstave 'Ink' (hrv. tinta) o počecima Ruperta Murdocha u Londonu i njegovoj kupnji tabloida The Sun. Televizijska serija 'Succession' (hrv. naslijeđe ili nasljednici) medijske kuće HBO upravo je ovih dana krenula s drugom sezonom dijelom snimanoj i na našoj obali. Serija se bavi disfunkcionalnom obitelji Roy i prikazuje borbu nasljednika za kontrolu nad obiteljskim medijskim carstvom u razdoblju nestabilnog zdravlja ostarjelog patrijarha obitelji te se ne može pobjeći od dojma da je sinopsis napravljen po uzoru na stvarni život i Murdochovu obitelj.

Također, ovih dana završeno je prikazivanje serije 'Najjači glas' američke televizijske kuće Showtime, u kojoj australski glumac Russell Crowe glumi Rogera Ailesa, pokojnog američkog medijskog biznismena koji je najbitniji, i zadnji, dio svoje profesionalne karijere vezao upravo uz Murdocha i njegov poznati televizijski kanal Fox News. I za kraj, upravo je ovih dana objavljena najava filma 'Bombshell' (kolokvijalni engleski izraz za atraktivnu ženu) koji bi u prikazivanje trebao krenuti krajem godine, a koji se bavi (ne)kulturom spolnog zlostavljanja na spomenutom Fox Newsu.

Bogatstvo od 20 milijardi dolara

Broj scenskih prikaza obitelji Ruperta Murdocha jasan je odraz interesa za utjecaj koji je taj patrijarh sa svojim medijskim carstvom imao na današnje društvo. Rođeni Australac, koji danas ima američko državljanstvo, svoje je carstvo počeo graditi s 21 godinu, kad je naslijedio mali novinski biznis svojeg oca. U idućih nekoliko desetljeća Murdoch je širenjem prvo u Australiji, nakon toga u Britaniji te na kraju u Sjedinjenim Američkim Državama uspio dosegnuti to da, primjerice, američki predsjednik isključivo vjeruje onome što se objavi na njegovom televizijskom kanalu. Bogatstvo Ruperta Murdocha danas se procjenjuje na dvadesetak milijardi dolara, a s imovinom koju kontrolira ostatak obitelji iznos je bitno viši.

Rupert Murdoch Izvor: EPA / Autor: ANDREW GOMBERT

Američki dnevnik New York Times proljetos je objavio feljton o Murdochovu uspjehu i njegovoj obitelji koji se svodi na to da je on sa svojim novinama i kasnije televizijskim kanalima uvijek podržavao onu političku opciju koja mu je olakšavala širenje poslovnog carstva. Mada ga se danas uglavnom povezuje s konzervativnim i desnim spektrom, u tome nikad nije bio isključiv, nego je zadržavao i dovoljno odmaka kako bi se mogao prikloniti lijevom dijelu politike ako se pokaže da mu je to povoljnije za širenje carstva.

Murdochov utjecaj na svijet i današnje društvo proizlazi iz kombinacije sretne okolnosti što je SAD svojim filmovima i televizijom te općenitim utjecajem tijekom 20. stoljeća uspio nametnuti engleski jezik, a time i kulturu, kao svojevrsnu normu u svijetu te njegova položaja unutar medijskog tržišta upravo na tom engleskom jeziku. Najprepoznatljiviji današnji krak Murdochova medijskog carstva američki je televizijski kanal Fox News, dio nešto većeg medijskog sklopa unutar kojeg se nalaze i poslovni kanal Fox Business, nekoliko sportskih kanala, deseci manjih televizijskih kuća i drugi mediji.

Fox News nastao je 1996. godine, desetak godina nakon što je stupio na američko televizijsko tržište. Temeljem iskustva s britanskom televizijom Sky, Murdoch je odlučio pokrenuti informativni kanal koji će emitirati vijesti 24 sata, a od samog početka bio je okrenut konzervativnijoj publici. Osoba koju je zadužio za pokretanje kanala i koja je do 2016. bila na njegovu čelu bio je Roger Ailes. Televizijsku karijeru Ailes je započeo još šezdesetih godina, no u međuvremenu se bavio i političkim savjetovanjem. Bio je suradnik američkih predsjednika Richarda Nixona, Ronalda Reagana te Georgea Busha seniora i juniora. Početkom devedesetih Ailes se vraća na televiziju, da bi ga 1996., nakon što je protjeran iz televizijske kuće NBC, zaposlio Murdoch.

84 milijuna pretplatnika

Na početku emitiranja Fox News je bio dostupan u 17 milijuna kućanstava i danas ima 84 milijuna pretplatnika. Publiku je prikupljao atraktivnim vizualnim sadržajima, prijelomnim vijestima, ali i većim odmakom od poželjne neutralnosti u političkom izvještavanju. U tome mu je prilično pomogao nešto raniji potez Reaganove vlade koja je ukinula tzv. princip pravednosti (engl. fairness doctrine) koji je američke medijske kompanije obavezivao da u važnijim političkim pitanjima daju jednaku šansu i zastupljenost svim stavovima.

Fox News je kompanijama kablovske televizije na početku plaćao da bi one svojim pretplatnicima omogućile gledanje kanala, a kroz godine se profilirao kao kanal koji podržava republikance, konzervativne i desničarske stavove. Rastu gledanosti pomogao je i niz značajnih događaja, poput rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku 2001., američke invazije na Irak dvije godine kasnije, eksplozije bombe na Bostonskom maratonu, kao i razne političke debate. Fox News se tijekom godina nije libio angažirati voditelje za koje je bilo karakteristično i za koje se moglo očekivati da će polarizirati javnost te da će graditi gledanost temeljem jačanja osjećaja 'plemenske' pripadnosti.

  • +3
Fox News Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Takav pristup rezultirao je stvaranjem trenda koji je čak nazvan 'Foxov(s)kim efektom' (engl. Fox News effect). Analitičari su primijetili da kako se Fox News između 1996. i 2000. širio na pojedino lokalno američko tržište, tako se na idućim izborima mogao primijetiti 'značajan efekt' na odaziv birača i njihove preferencije jačanjem desnih stavova i podrškom republikanskim kandidatima.

Polarizacija te sve veći utjecaj i gledanost nisu prošli bez skandala. Niz teorija zavjere kojima bi se degradirali i napadali američki demokratski političari dobivali su značajan prostor na Fox Newsu, voditelji su s vremena na vrijeme sa sumnjivim povodima napadali kolege iz drugih medijskih kuća, a na meti su se našli gotovo svi političari i sudionici javnog života koji nisu gajili simpatije prema konzervativnim stavovima, od bivšeg predsjednika Baracka Obame, političarke Hillary Clinton, srednjoškolaca koji su preživjeli oružane napade na svoju školu i zalagali se za zabranu oružja, pa sve do milijardera Georgea Sorosa, poznatog po tome da donacijama financira liberalne udruge.

Zlostavljanje i zataškavanje

Skandali nisu bili vezani samo uz medijski odjek Fox Newsa, već i za samu korporaciju. Posljednjih godina na svjetlo dana isplivali su brojni primjeri spolnog zlostavljanja žena, odnosno zataškavanja takvih slučajeva. Vrlo popularni voditelj Bill O'Reilly dobio je otkaz, a i sam glavni izvršni direktor Roger Ailes konačno je pod takvim optužbama bio prisiljen 2016. napustiti Fox News. Ailes je preminuo godinu kasnije.

Fox News danas ima poziciju najgledanijeg američkog kanala kablovske televizije. Jedan od njegovih najvjernijih gledatelja je i predsjednik Donald Trump, a voditelji na televiziji uglavnom ne štede pohvale politikama koje on propagira i provodi. Visoka gledanost posljedica je polarizacije gledateljstva, ali i društva, za što je dobrim dijelom zaslužan upravo Fox.

To se možda najbolje vidi iz studije koju je proljetos provela analitička kuća Navigation Research. Prema rezultatima te studije, samo 12 posto gledatelja Fox Newsa vjeruje da su klimatske promjene izazvali ljudi. Među prosječnim Amerikancima taj udio je 62 posto. Također, 78 posto gledatelja Foxa vjeruje da je Trump napravio više od ikojeg drugog američkog predsjednika u povijesti, a u prosjeku u to vjeruje tek 17 posto opće populacije.

Rupert Murdoch i njegova obitelj uvijek su bili usko vezani uz svoje medijsko carstvo. Njegov sin Lachlan glavni je izvršni direktor matične Fox Corporation, unutar koje se nalaze i televizijski kanali. Kompanija je u posljednjoj fiskalnoj godini imala prihode od 11,4 milijardi dolara, 12 posto više nego godinu prije. Neto dobit je iznosila 1,6 milijardi i bila je niža jer je prethodne godine zahvaljujući Trumpovim poreznim olakšicama dobit skočila na 2,2 milijarde.

Izjave bivših zaposlenika kroz desetljeća dokaz su da su se novine ili radijske i televizijske stanice u vlasništvu Ruperta Murdocha, čak i kad on nije izravno davao upute o uredničkoj politici, gotovo uvijek priklanjale njegovim stavovima i potrebama širenja poslovnog carstva. Fox News tu nije iznimka i jasno je da svoju popularnost gradi potenciranjem razdora u društvu, dajući ponekad medijski prostor čak i ekstremističkim stavovima. S čisto poslovne strane, to se pokazuje kao uspjeh, no s moralne - sve više i više kao promašaj.