sve zbog grenlanda

Trump ozbiljno prijeti Danskoj ali i NATO savezu: Trošite premalo na obranu, a mi čuvamo cijelu Europu!

21.08.2019 u 23:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu navečer na Twitteru i Facebooku pokrenuo je pravu malu kampanju protiv Danske, ali i NATO saveza. Trump je bijesan jer Danska za obranu troši samo 1,35 posto bruto domaćeg proizvoda, a kako kaže, 'bogati su i trebali bi trošiti dva posto'.

No, Trump nije stao tu nego se obrecnuo na čitav NATO savez, jer Sjedinjene Američke Države za obranu izdvajaju 3,42 posto BDP-a, a više od pola članica NATO-a troši manje od preporučenih dva posto BDP-a.

'Da se zabilježi, Danska troši samo 1,35 posto BDP za obranu. Oni su bogata zemlja i treba bi biti na dva posto. Mi branimo Europi i opet, samo osam od 28 zemalja članica je na dva posto. SAD je na puno, puno višoj razini', napisao je Trump na Twitteru.

Ali ni tu nije stao već je u zasebnoj objavi nastavio s kritikom: 'Zbog mene, te zemlje su pristale platiti STO MILIJARDI DOLARA više - ali i to je premalo koliko bi trebale platiti za nevjerojatnu vojnu zaštitu koju pružamo. Sorry!'.

Na kraju, obrecnuo se i na cijeli NATO savez objavom grafikona koji pokazuje koliko koja zemlja troši na obranu. U prvoj trećini poretka je Hrvatska koja za obranu troši 1,75 posto BDP-a.

Trump nije slučajno prozvao Dansku. Već nekoliko dana aktualna je tema kako je Trump Danskoj ponudio da od njih kupi Grenland, najveći otok na svijetu, što je službeni Kopenhagen glatko odbio.

Cijela priča eskalirala je danas nakon što Trump Dancima otkazao službeni posjet. 'Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna', objavio je Trump

'Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno', kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: 'obećajem da neću ovo napraviti na Grenlandu', a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj.

  • +10
Grenland Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

.