DANAK RECESIJI

Dobit PBZ-a 34,2 post manja

02.08.2010 u 21:39

Bionic
Reading

Dobit Privredne banke Zagreb (PBZ) poslije oporezivanja u prvom ovogodišnjem polugodištu od 343 milijuna kuna manja je za 34,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže se u financijskom izvješću PBZ-a objavljenom na Zagrebačkoj burzi

Kako navodi PBZ-ova uprava, najvažnija promjena u usporedbi s prošlom godinom je u segmentu ostalih prihoda iz poslovanja jer većina članica PBZ grupe nije PBZ-u isplaćivala dividende, kako je bilo u prošloj godini. Tako su ostali prihodi iz poslovanja manji za neisplaćenu dividendu, koja je u prvom lanjskom polugodištu iznosila 114 milijuna kuna.

Neto prihod PBZ-a od kamata u prvom polugodištu iznosio je 936,6 milijuna kuna, što je 4,4 posto više na godišnjoj razini. Ukupni prihod od kamata pao je istovremeno za 12,7 posto na što su, kako se navodi u izvješću, najviše utjecali niži prihodi od poduzeća i financijskih institucija.

Ukupni rashod od kamata također je pao i to za 27,6 posto, na 751,6 milijuna kuna pri čemu je smanjenje rashoda vidljivo najviše na rashodima od kamata financijskim institucijama.

Neto prihod od naknada i provizija koji je iznosio 240,9 milijuna kuna i povećan je za 20,5 posto.

Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezervacija za gubitke iznose 165,5 milijuna kuna, što je na razini prošlogodišnjeg izdvajanja.

Imovina banke na kraju lipnja iznosila je 63,3 milijarde kuna, što je manje za 1,9 posto u odnosu na kraj 2009. godine.

Najveći dio imovine čine krediti komitentima, s udjelom od 67,6 posto, gotovina i depoziti kod Hrvatske narodne banke s udjelom od 13,5 posto i depoziti kod drugih bankarskih institucija sa 9,2 postotnim udjelom.

PBZ Grupa je pak u prvom polugodištu ove godine poslovala s neto dobiti od 493,3 milijuna kuna, koja je manja za devet milijuna kuna odnosno za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.