PLAĆE IZNAD LIMITA

Direktori državnih poduzeća ne šljive Vladu

31.10.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Vladinog ograničenja o najvećoj plaći koju mogu dobiti direktori državnih poduzeća ne drže se čak ni u gubitašima poput brodogradilišta, pa se u tim tvrtkama isplaćuju direktorske plaće koje su i dvije tisuće kuna veće od zadanog limita

Država je plaće ograničila 'na iznos od 3,2 prosječne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za mjesec travanj u tekućoj godini'. To znači da direktori u 2011. godini ne mogu primati plaću veću od 17.260 kuna, ali su plaće u upravi 3. maja i Brodotrogira veće od tog limita.

Tako je Edi Kučan , predsjednik uprave 3. maja u svojoj imovinskoj kartici prijavio neto plaću od 19.444 kune, dok je član uprave istog brodogradilišta Predrag Božanić istaknuo da je njegova plaća 18.539 kuna. Obojica su imovinske kartice predala u srpnju ove godine, dok na internetskoj stranici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nema kartice trećeg člana uprave Vladimira Jardasa. To može značiti i da Jardas karticu nije predao na vrijeme ili da ona još nije unesena na stranicu Povjerenstva.

Prema podacima iz imovinske kartice, plaću veću od one koju je propisala Vlada ima i predsjednik uprave Brodotrogira Mateo Tramontana, a njegova plaća je nešto veća od 18,5 tisuća kuna.

Čim je Vlada limitirala plaće svojih direktora pojavila su se nagađanja da će direktori maksimalan iznos koristiti tek kao osnovicu na koju će onda dodavati minuli rad, troškove putovanja, troškove prehrane, no iz Vlade su poručivali da su oni odredili konačan iznos koji netko može dobiti ako vodi državnu tvrtku i da tu nema prostora za 'kemijanje', piše Novi list