OTP BANKA SE POKAJALA

Csany: Dionice Podravke možda prodamo - Podravki

19.03.2010 u 08:37

Bionic
Reading

Do kraja mjeseca Podravka mora podmiriti 3,9 milijuna eura nepokrivenih potraživanja mađarske OTP banke. Kako bi dogovorili način podmirenja dugova, sljedeći će tjedan vodstvo Podravke doputovati u Budimpeštu na pregovore s vodstvom OTP-a. Najavio je to Sandor Csanyi, generalni direktor banke, na druženju s hrvatskim novinarima

Na pitanje jesu li svjesni toga da su financijski potpomagali kazneno djelo, zbog kojeg je skupina menadžera završila u pritvoru, Csanyi je priznao: 'Sada samo svjesni toga. Jasno, u onom trenutku još nismo bili svjesni. Smatramo da ni hrvatske vlasti nisu bile svjesne jer bi ta gospoda tad već bila u pritvoru. Mi smo se usredotočili na transakciju, da budemo sigurni u pokriće potraživanja i usklađenost s propisima mađarskih nadzornika. Ustvrdio je i da nije sreo nikoga iz menadžmenta Podravke.'

'Ako je bilo sumnji da je riječ o ikakvim osobnim transakcijama, htio bih ih ukloniti. Transakcija je obavljena uz nadzor međunarodnih revizora', tvrdi Csanyi.

Iznos kredita koji su lani preuzeli od Merrill Lyncha s kamatama je u ovom trenutku dosegnuo 34,2 milijuna eura, a vrijednost je pokrića 26,6 milijuna eura i dodatnih 6,3 milijuna eura u novcu. Kredit prema ugovoru treba otplaćivati Fima. Budući da je posrijedi opcijski ugovor, ako ga ne otplati, Podravka treba uplatiti 10 milijuna eura. No Podravka može u svakom trenutku otkupiti svoje dionice

'Naše je potraživanje sad bez pokrića za oko četiri milijuna eura. Cijena je dionica Podravke porasla i blizu smo toga da budu pokriće u cijelosti. Za nas je ovo dobro pokrivena tržišna transakcija, čak i za preostala četiri milijuna imamo pokriće iz drugih izvora', istaknuo je Csanyi.

Naime, uvjeti ugovora predviđali su, padnu li cijene, da Merrill Lynch može slobodno prodati dionice Podravke kako bi podmirio potraživanja. U 2009. kredit je ostao bez pokrića te je postojala mogućnost da Merrill Lynch preuzme dionice i proda ih na slobodnom tržištu.

Vodstvo OTP-a tvrdi da je zahtjev za preuzimanjem kredita od Merrill Lyncha stigao od Fima Amija. Ime ovlaštene osobe iz Fime Amija koja je potpisala ugovor ne otkrivaju jer ih u tome sprečava bankarska tajna. Na izravni upit o eventualnoj ulozi Damira Polančeca, čelnik banke istaknuo je da se nijedan član menadžmenta nije sreo s Polančecom, niti je zahtjev za preuzimanjem kredita stigao iz MOL-a, nego iz Fime.

'U to vrijeme nismo bili na burzi pa nismo mogli dati ni izvješće o transakciji. OTP nije pokušavao izbjegavati mjerodavne vlasti, a tome je u prilog da smo svu dokumentaciju predali na uvid za potrebe istrage', pojasnio je najmoćniji čovjek mađarskog gospodarstva. Ako Podravka ne podmiri potraživanje, banka ima pravo prodati dionice na slobodnom tržištu ili kupcu koji bi platio premiju za taj paket.

'Za sada mislimo da bismo dionice prodali preko hrvatske burze. No imamo i mogućnost da dionice prodamo i Podravki. Ni za hrvatsku burzu ne bi bilo dobro da usred krize bude prodan tako velik paket dionica jer bi cijena bila niža', kaže Csanyi. Tek ako Podravka ne uspije prodajom dionica podmiriti dug, nastupa jamstvo MOL-a.

'No, to bi značilo da su Podravkine dionice toliko pale, da je propala, a od toga smo daleko', optimističan je Csanyi.