KAKO JE TRGOVAO POREČKI BISKUP

Crkva prodala odvjetniku, a on preprodao četiri puta skuplje

03.08.2011 u 04:58

Bionic
Reading

Istarski investitor u golf od zagrebačkog odvjetnika Branka Škarice otkupio je Fratarsku šumu za 91,3 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više od 22,9 milijuna kuna koliko je odvjetnik platio, barem tako tvrdi župnik iz Dajle Ilija Jakovljević, porečkoj biskupiji. A da je odnos odvjetnika i porečke biskupije najblaže rečeno zanimljiv, otkriva detalj da je župa Dajla osnovala golfersku tvrtku u koju je unijela zemljište Fratarske šume - na zagrebačkoj adresi budućeg kupca

Kako bi tvrtka Makro 5, istarski investitor u čijem je vlasništvu Golf Istra Magica, kupila zemljište na kojemu su trebali graditi projekt Biska Golf Istra, zadužila se za stotinjak milijuna kuna. Najveći kredit, od 11,5 milijuna eura, dobili su od frankfurtske LHB banke, a ova je i upisala hipoteku na sporno zemljište koje je posvađalo Porečko-pulsku nadbiskupiju s Vatikanom i izazvalo veliko zanimanje hrvatske javnosti, ponajprije zbog mogućeg uplitanja DORH-a u priču oko crkvenih nekretnina.

Nekretninska kronologija Fratarske šume, djelića ogromnog imanja koje je u prošlosti pripadalo talijanskim benediktincima, izgleda ovako: Porečkoj biskupiji 1999. godine vraćen je samostan Dajla s pripadajućim zemljištem od 400 hektara pokraj Novigrada, iako su benediktinci već obeštećeni u okviru Osimskih sporazuma. Crkva, odnosno župa Dajla, osnovala je u rujnu 2003. godine tvrtku Golf-Istra, u koju su unijeli Fratarsku šumu, petinu vraćenog zemljišta, procijenivši taj temeljni kapital poduzeća na 22,5 milijuna kuna. Kao član uprave tvrtke upisan je Lino Zohil, bivši šef financija u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i sadašnji ekonom porečkog biskupa Ivana Milovana.

Sam naziv tvrtke otkriva da je poduzetnaPorečka biskupija već tada promišljala golfersku budućnost Fratarske šume, a u oči upada i to što je Golf-Istra osnovana u Đorđićevoj ulici u Zagrebu, na adresi budućeg kupca – odvjetnika Branka Škarice. Već u listopadu iste godine kao osnivač tvrtke Golf-Istra briše se župa Dajla, vlasnik postaje odvjetnik Škarica, a adresa se ne mijenja. Do odvjetnika Škarice nismo uspjeli doći, pa ta transakcija i činjenica da je crkvena tvrtka osnovana na njegovoj adresi za sada ostaju bez komentara.

Nova promjena vlasništva događa se 2007. godine, nakon što je općina Brtonigla promijenila prostorni plan i Fratarska šuma u vlasništvu promućurnog investitora Škarice doista postala zemljište za izgradnju golf terena. U priču ulazi tvrtka Makro 5 iz Buja, koja se bavi gradnjom bazena: od Škarice kupuju Fratarsku šumu, a tvrtka Golf-Istra mijenja ime i postaje Golf Istra Magica. Zbog u međuvremenu provedene prenamjene zemljišta,suvlasnik Makra 5 Zvonko Anderluh zemlju je platio gotovo četiri puta skuplje nego Škarica četiri godine ranije.

Financijsko izvješće tvrtke Makro 5 otkriva da su 2007. godine za stopostotni udio u društvu Golf Istra platili 91,3 milijuna kuna, i na taj način kupili zemljište za izgradnju golf terena. Zbog nekretninskog spora investicija miruje, pa su nastali i problemi u vraćanju kredita. U izvješću iz 2010. piše da je kredit za kupnju zemljišta od LHB banke iz Frankfurta, u visini od 11,5 milijuna eura, reprogramiran. Potpisali su aneks ugovoru kako bi produljili rok do svibnja ove godine, a kako se može vidjeti u sudskom registru, LHB banka upisala je založno pravo nad zemljištem za golferski projekt. I za kredit bečke Adria banke, težak tri milijuna eura, rok za povrat kredita prolongiran je do rujna ove godine. Novim obratom i uplitanjem pape i DORH-a u cijelu priču ova je investicija sve upitnija.