BIVŠI VELEPOSLANIK U VATIKANU

Najveća glupost bila bi da država po treći put isplati Crkvu

01.08.2011 u 12:43

Bionic
Reading

'Država je napravila grešku kad je za već plaćene nekretnine iste te nekretnine vratila crkvi i sad nema tu što raditi, niti što može činiti, jer to Crkva rješava interno svojim regulama i propisima', poručio je bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Ivica Maštruko

Za bivšeg veleposlanika u Vatikanu, Ivicu Maštruka 'prava bi smijurija i najveća glupost bila kad bi država iz proračuna po treći put odlučila pomoći Porečko-pulskoj biskupiji da isplati naknadu benediktincima'.

'Prema Osimskim sporazumima plaćena je naknada za oduzetu imovinu i nekretnine, u ovom slučaju istarske samostane. Međutim, hrvatska država 90-ih godina na osnovu sporazuma s Vatikanom, a praktično podilazeći Katoličkoj crkvi, zna se zbog čega, te iste nekretnine za koje je plaćena naknada vraća crkvi, u ovom slučaju – Porečkoj biskupiji', podsjetio je Maštruko.

Napominje kako je vraćenom imovinom biskupija mogla raspolagati kako je htjela, no očito 'postoje različiti financijski interesi između različitih grupacija unutar crkve, pa su benediktinci pokrenuli cijeli postupak'.

'Kad se unutar Crkve dogodi spor dviju institucija, na temelju njihovih internih regula, to se rješava papinskom komisijom. U ovom slučaju, komisija je to riješila tako što je Porečkoj biskupiji naložila da treba to vratiti benediktincima ili platiti naknadu', pojasnio je Maštruko.

'Unutar crkve nema demokracije - samo hijerarhija'

Po Maštruku, odlazak porečkog biskupa Ivana Milovana kod premijerke Kosor je logičan potez, jer je ona predstavnica države koja je te nekretnine vratila Porečkoj biskupiji, no uvjeren je kako Vlada tu ne može napraviti – ništa. 'Zapravo je trebalo vidjeti što kao kontraargument iznosi kardinal Bozanić i što je vodilo papinsku komisiju da donese takvu odluku', daje novi trag bivši veleposlanik Maštruko.

Smiješne su mu i priče kako papa Benedikt XVI nije znao ništa o slučaju. Navodi mogućnost kako papa 'možda nije znao detalje', no i tvrdi kako je 'u trenutku potpisivanja odluke o suspendiranju mons. Milovana da bi drugi biskup potpisao akt, što se rijetko događa, unutar Crkve svi jasno moraju znati zašto se daje pravo potpisa drugom biskupu'.

'O tome tko će platiti naknadu benediktincima donijet će se odluka unutar Katoličke crkve, jer je mons. Milovan dužan poštovati odluke pape i Vatikana. To je unutarcrkvena hijerarhija. Unutar Katoličke crkve nema demokracije i demokratskih principa, nego je zasnovana na hijerarhiji i poslušnosti papi i Vatikanu, odnosno njihovim odlukama', navodi Maštruko.

Smatra i kako 'država pravi gluposti jednu za drugom podilazeći Katoličkoj crkvi i prikupljajući tako glasove birača'. 'Oni će i bez intervencije države postići kompromis, jer je bitan novac. Gdje je novac u pitanju zaboravlja se na slavu svemogućeg Boga unutar svih institucija', slikovit je, na kraju, Maštruko.

Porečki biskup je prodavao zemlju koju nije smio

Iako je cijeli slučaj oko vraćanja benediktincima samostana Dajle i imovine vrijedne 25 milijuna eura porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan podignuo na najvišu državnu razinu, ta vijest nije još došla do Vatikana. 'Buka podignuta u Hrvatskoj oko zemljišta u Porečkoj biskupiji nije se čula u Vatikanu, niti u Italiji, jer talijanski tisak nije objavio ni retka o cijelom slučaju', ustvrdio je HTV-ov dopisnik iz Rima Silvije Tomašević u središnjem Dnevniku.

'Crkva može prodavati svoje vlasništvo, no tu su otvorena dva pitanja. Prvo, u oporuci kojom je grof Grisoni darovao to zemljište benediktincima iz Praglie stoji da to mora biti crkveno dobro. Koliko znam golf igrališta ne spadaju u tu kategoriju. Drugo, ne može se prodavati nešto što je još u sudskom sporu', izvijestio je Tomašević.

I bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić suprotstavio se vraćanju istarskih benediktinskih samostana talijanskim benediktincima, ocjenjujući kako se 'Vatikan pozicionira iznad Vrhovnog suda RH'. Po Mesiću, riječ je o 'prikrivenom pokušaju revidiranja, odnosno poništavanja Osimskih sporazuma'.

'Podsjećam da je odšteta za tu konkretnu oduzetu imovinu u vrijeme Jugoslavije regulirana, odnosno isplaćena na osnovi Osimskih sporazuma', poručio je u svom priopćenju Mesić uputivši i kritike cijeloj hrvatskoj političkoj eliti

'Iznenađen sam zbog izostanka trenutnog, jasnog i odlučnog odgovora na zahtjev Vatikana od strane vrha države i Vlade, kao i od strane oporbe koja pretendira na pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima', poručio je Mesić.