KUPOVNA MOĆ

Cigarete u Srbiji i BiH upola jeftinije nego u Hrvatskoj

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 17.09.2009 11:59
  • Objavljeno 17.09.2009 u 11:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prosječna plaća u Sloveniji je 25 posto veća nego u Hrvatskoj, pivo je kod nas gotovo dvostruko skuplje nego u Srbiji, a cigarete su u Bosni i Hercegovini 60 posto jeftinije nego u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja agencije Nielsen o kupovnoj moći u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, objavljeni na portalu Jatrgovac

Podaci iz Nielsenova panela maloprodaje govore da su cijene u Hrvatskoj slične onima u Sloveniji, tek neznatno niže za primjerice pivo i cigarete, ali zamjetno više za kilogram kave. Očekivano, deterdženti, paste za zube, pivo i slične visoko obrtajne kategorije jeftinije su kod naših istočnih susjeda, uz dakako poslovično jeftine cigarete u tim zemljama.

Prosječna neto plaća u Sloveniji iznosi 922 eura i 25 posto je veća nego u Hrvatskoj, gdje iznosi 730 eura. Srbi zarađuju dvostruko manje od Hrvata, odnosno njihova prosječna neto plaća iznosi 348 eura, dok je prosječna plaća u Bosni i Hercegovini 407 eura. Istraživanje pokazuje da Slovenci zarađuju više od nas, ali plaćaju skuplju hranu, dok Srbi zarađuju dvostruko manje od Hrvata, ali i žive uz znatno niže cijene.

Zato je ilustracija kupovne moći po kategorijama proizvoda bolji pokazatelj. Primjerice, hrvatska plaća realno vrijedi 306 kutija cigareta. Dostatna je i za 372 pakiranja paste za zube, 73 kilograma kave, 302 kilograma deterdženta za rublje ili 453 litre piva. Prosječan Hrvat sa svojom plaćom može kupiti tek nešto više pasti za zube od svojih susjeda, a u svakodnevnoj kupovini hrane prosječan Slovenac će sebi gotovo uvijek moći priuštiti više. No zato će pušač u BiH doći na svoje. Za prosječnu plaću moći će priuštiti čak 458 kutija cigareta, što je najviše u regiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi