otišao u konzultantske vode

Bivšeg šefa Podravke angažirao nekadašnji ministar Angele Merkel

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 02.07.2019 11:29
  • Objavljeno 02.07.2019 u 11:24
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nakon što je kao jedan od poznatijih članova SDP-a dugo godina vodio Grad Koprivnicu i potom njezinu najvažniju kompaniju Podravku, pa onda bio angažiran kao savjetnik u posttodorićevskom Agrokoru, Zvonimir Mršić proljetos je ostao bez tog posla i diskretno se prebacio u konzultantsko-investicijske vode

Kako je objavio na svom LinkedIn profilu, sada je jedan od operativnih partnera u tvrtki Spitzberg Partners, njemačkoj konzultantsko-investicijskoj kući s uredima od New Yorka, Washingtona, Toronta i Berlina do Zagreba, a u svibnju je kupio i koprivničku konzultantsku tvrtku Terza Lacrima čiji je jedini vlasnik i direktor, piše Jutarnji list.

Spitzberg Partners su na svojoj internetskoj stranici objavili da će Mršić biti zadužen za upravljanje investicijama i interesima te kompanije u Adria regiji.

Predsjednik Spitzberg Partnersa je 47-godišnji njemački barun Karl-Theodor zu Guttenberg koji je, kao član bavarskog CSU, 2000-ih bio politička zvijezda u usponu, neki su čak predviđali da bi mogao postati kancelar, ali se onda nezgodno spotaknuo u aferi u kojoj je bio optužen da je plagirao doktorsku disertaciju.

Visokopolitičku karijeru je počeo kao zastupnik u Bundestagu, pa kao njemački ministar ekonomije i tehnologije, a zatim obrane u vladi kancelarke Angele Merkel. No, s pozicije ministra obrane otišao je 2011. kad je dao ostavku, ali čini se da je u Bavarskoj i dalje silno popularan.

Sada se Karl-Theodor zu Guttenberg uglavnom bavi konzultantsko-investicijskim poslovima, a Mršića je za ulazak u njegov krug operativnih partnera kvalificiralo to što ga ocjenjuju, kako stoji u priopćenju, kao utjecajnu osobu u prehrambenoj industriji u regiji te člana brojnih NO-a.

Navodi se posebno njegov mandat u Podravci od 2012. do 2017., tijekom kojeg je tržišna kapitalizacija te kompanije više nego udvostručena, dosegla je 400 milijuna eura, a prodaja porasla na 570 milijuna eura. Spominje se da su snažno rasli EBITDA i neto dobit te da je vodio najveću akviziciju Podravke i “najznačajnije preuzimanje u prehrambenoj industriji u tom razdoblju”, kako je okvalificirana kupnja slovenskog Žita.

  • +10
  • +7

Zvonimir Mršić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Spitzberg Partners cijene i to što je Mršić dvije godine bio savjetnik izvanrednog povjerenika za diviziju hrane Agrokor/Fortenova grupe, u vrijeme “provođenja jednog od najvećih restrukturiranja u Europi u skorije vrijeme”, te se napominje da je Mršićev tim u toj diviziji povećao profitnu operativnu maržu za više od 11 posto.

Spitzberg Partners u Hrvatskoj su aktivni nekoliko godina, a jedni su od suvlasnika društva za upravljanje fondovima Prosperus Invest. To je društvo prošle godine preuzelo poslove upravljanja nad Nexus FGS II - otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom, pošto je Hanfa oduzela odobrenje za rad Nexus Private Equity Partnerima zbog sumnjivih pozajmica vezanih uz Agrokor.

Prosperus Invest je jedan od vlasnika tvrtke KHA četiri, koja drži većinu udjela u Hotelima Plat, jednom od proglašenih strateških investicijskih projekata u Hrvatskoj. 

Na svom LinkedIn profilu Mršić još navodi da je predsjednik NO-a dviju kompanija iz Fortenova grupe, Frikoma u Srbiji te PIK-a Vrbovec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!