velika oklada

Bill Gates ulaže novac u tajnovit startup: Cilj im je beskonačan izvor energije

20.07.2023 u 19:12

Bionic
Reading

Tajnoviti denverski startup Koloma prikupio je od ulagača 91 milijun dolara da bi bušio zemlju i iz nje crpio vodik. Uspiju li u tome, promijenit će energetsku sliku cijelog svijeta i stvoriti tržište vrijedno tisuće milijardi dolara

Vodik koji se crpi oko tektonskih ploča novi je oblik energije koji se može pronaći u ogromnim, gotovo nepresušnim zalihama. Tom Darrah, suosnivač i glavni tehnički direktor Kolome te stručnjak za crpljenje vodika, vjeruje u njegov potencijal.

Tvrtka Koloma, osnovana prije dvije godine, operira u tišini i daleko od znatiželjnih pogleda. Probno bušenje napravili su negdje na američkom Srednjem zapadu, a uzorci koje je analiziralo Sveučilište Columbus pokazalo je da je riječ o najčišćem mogućem vodiku.

Nakon objave da su prikupili čak 91 milijun dolara, u Kolomi su objavili tko im je dao novac. Osim Billa Gatesa i njegove tvrtke Breakthrough Energy Ventures, kapital su dali Energy Impact Partners, Evōk Innovations, Prelude Ventures i Piva Capital. S 91 milijunom dolara Koloma je postala najkapitaliziraniji startup u svijetu u segmentu crpljenja vodika.

Globalno tržište vodika danas vrijedi oko 120 milijardi dolara, a godišnje se potroši oko sto milijuna tona tog plina. Najviše vodika dobiva se kao nusproizvod crpljenja prirodnog plina, što kao posljedicu ima i visoke emisije stakleničkih plinova.

No američka vlada vidi ga kao jeftin izvor energije i gotovo posve čist ako ga se bude crpilo direktno ispod tektonskih ploča. Kroz njihov Infrastrukturni zakon (Infrastructure Law), što ga je donijela administracija Joea Bidena 2021., predviđeno je 9,5 milijardi dolara za poticanje projekata koji će stvoriti uvjete za njegovo komercijalno isplativo crpljenje.

Znanstvenici vjeruju da čisti vodik može u potpunosti zamijeniti fosilna goriva - ugljen, naftu i plin. Bankari Goldman Sachsa tvrde da će vrijednost tog tržišta do 2050. skočiti na bilijun dolara.

Koloma još nije najavila svoje komercijalne operacije, no ako bušenje bude uspješno i dođe se do isplativog načina za vađenje vodika, prihodi će im se brojiti u desecima milijardi dolara, piše Forbes.

  • +21
BMW pokrenuo proizvodnju sustava vodikovih gorivih ćelija Izvor: Promo fotografije / Autor: Tom Kirkpatrick

Otkriće da je kora Zemlje prepuna vodika moglo bi dramatično ubrzati borbu protiv klimatskih promjena. Prema nekim znanstvenicima, pod zemljom se nalaze trilijuni tona vodika, no jedino je nejasno kako do njega doći na jeftin i isplativ način.

Najveći je problem u takvim operacijama visoka zapaljivost plina. No jednom kada ga se 'stabilizira' i prebaci u gorive ćelije, on može proizvoditi posve čistu energiju i samo jedan nusproizvod - običnu vodu. Drugim riječima, automobili koje budu pogonile vodikove gorive ćelije, umjesto smoga i dima, izbacivat će vodu.