većina predmeta riješena, ali...

Bespravni graditelji, oprez! Samo što nije istekao rok za predaju zahtjeva za legalizaciju

29.06.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Zadnjeg dana lipnja istječe rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravih građevina. Dosad je rješeno oko 700.000 predmeta, a država je na ozakonjenju nezakonito izgrađenih objekata zaradila 1,6 milijardi kuna, od čega je najveći dio novca završio u državnom proračunu

Svi vlasnici bespravno sagrađenih objekata imaju još dva dana za predaju zahtjeva za legalizaciju. Zahtjevi se mogu predati u lokalnim uredima za legalizaciju ili poštom preporučeno zaključno do 30. lipnja. Neki uredi radit će iznimno i u subotu, a zahtjevi se mogu predati i bez priložene dokumentacije s dokazom o uplati upravne pristojbe u iznosu od 70 kn.

Nakon više od pet godina proces legalizacije bespravno izgrađenih građevina ulazi u završnu fazu. Podsjetimo, legalizacije je omogućena 2013. donošenjem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. U prvom krugu zahtjevi su se zaprimali do 30. lipnja 2013., a izmjenama zakona 2017. omogućen je građanima koji nisu uspjeli na vrijeme predati zahtjev ili su dobili negativno rješenje dodatni rok do 30. lipnja ove godine.

U dugom krugu uvjeti za legalizaciju ostali su isti odnosno mogle su se legalizirati samo one građevine koje su vidljive na ortografskim snimkama iz 2011. godine.

Prema podacima Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada do sada je ukupno podneseno 843.315 zahtjeva, a riješeno je 654.659 ili 77,6 posto predmeta. Pozitivno je riješeno oko 80 posto obrađenih zahtjeva, a preostalo je za obraditi još oko 150.000 predmeta.

Najveći broj zahtjeva riješen je u pojedinim gradskim uredima – Dubrovniku, Bjelovaru, Vukovaru, Poreču, Umagu, Virovitici, Zagrebu, Rovinju i Koprivnici. U Dubrovniku sU riješeni svi zahtjevi, a u ostalim navedenim gradovima više od 90 posto predmeta.

Među županijama najbolji rezultat ima Koprivničko-križevačka županija, u kojoj je riješeno 95,4 posto zahtjeva. Natprosječni postotak riješenosti imaju i Međimurska, Osječko-baranjska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija.

  • +7
Ivica Radošević ruši svoj 'čardak' u Dugopolju Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Najgore stoje gradovi Osijek, Makarska, Karlovac i Krapina, u kojima je riješeno manje od 65 posto predmeta te Karlovačka, Dubrovačko-neretvanska, Vukovarsko-srijemska i Ličko-senjska županija, u kojima je postotak riješenosti ispod 60 posto.

Pritom treba naglasiti da su gradovi i županije dio predmeta prebacili na rješavanje u Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (AZONIZ), koja je osnovana kako bi se ubrzao proces legalizacije.

Od naknada za legalizaciju država je do kraja 2017. uprihodovala 1,56 milijardi kuna. Od toga je 775 milijuna kuna pripalo državnom proračunu, 469 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave, a 319 milijuna kuna uredima za legalizaciju.

Pozitivni učinci legalizacije vidljivi su iz podataka Ministarstva graditeljstva koji pokazuju da iz godine u godinu raste broj prijava za početak gradnje, a smanjuje se broj prijava o nezakonitom građenju.