BRZO I EFIKASNO

Evo kojih je deset gradova najuspješnije po legalizaciji bespravne gradnje

05.04.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Najažurniji je grad u Hrvatskoj, kad je riječ o legalizaciji bespravne gradnje, Dubrovnik, podaci su Ministarstva graditeljstva. Može se tako pohvaliti tek jednim neriješenim predmetom od 5440 zaprimljenih zahtjeva. Slijede ga Vukovar, Bjelovar i Poreč, dok se Zagreb nalazi na petom mjestu s 94 posto riješenih predmeta

Rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istječe za dva i pol mjeseca, točnije 30. lipnja, a po novom zakonu, koji je na snazi od 15. srpnja lanjske godine, do danas je prijavljeno 12.749 objekata, od čega je riješeno njih 3914.

U vrijeme starog zakona, po kojem je rok za predaju bio krajem lipnja 2013., za legalizaciju je prijavljeno 826.948 predmeta, a riješeno je njih 76,80 posto.

Portal gradonačelnik.hr iz registra legalizacije objavljenog na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdvojio je deset gradova koji su rekorderi po brzini rješavanja zahtjeva za legalizaciju.

Apsolutni prvak što se ažurnosti tiče je Dubrovnik, koji je u srijedu imao tek jedan neriješen predmet od 5440 ukupno predanih zahtjeva, što je u postocima čak 99,96 posto uspješnosti.

'Zahvaljujući vrijednom radu našeg upravnog odjela, riješili smo gotovo sve predmete. To je za Dubrovnik posebno važno jer se nalazi u prostoru koji je dijelom u pomorskom dobru, dijelom se radi o povijesnoj baštini i zbog toga je kompleksnost legalizacije znatno veća nego u ostalim gradovima i županijama', komentirao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za gradonačelnik.hr.

  • +6
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Visokim drugim mjestom može se pohvaliti Vukovar, koji je riješio sve predmete iz prvog zakonskog roka, a još rješava četiri predmeta od deset zaprimljenih od srpnja prošle godine, pa tako imaju uspješnost od 97,97 posto.

Treći je pak Bjelovar sa 97,06 posto riješenih predmeta, a to je toliko oraspoložilo gradonačelnika Darija Hrebaka da je najavio kako će posebno nagraditi gradske službenike zadužene za poslove legalizacije.

'Nagradit ćemo službenike koji iskaču svojim radom. Prošlo je vrijeme demagogije i uranilovke. Vrijeme je da se službenici koji rade više od svojih kolega adekvatno i nagrade', kaže Hrebak za gradonačelnik.hr i dodaje kako ovaj podatak mora biti snažna poruka svim potencijalnim investitorima da Bjelovar ima malu, efikasnu i brzu administraciju koja nakon što se provede digitalizacija može postati samo još brža.

  • +4
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Na četvrtom je mjestu Poreč s 92,18 posto uspješno riješenih predmeta, a na petom mjestu je Zagreb, koji je riješio njih 94,10 posto. Zanimljivo, iz prvog zakonskog roka Zagreb je riješio čak 96,57 posto predmeta, no iz drugog tek 27,56 posto.

U deset najuspješnijih gradova su još Umag i Virovitica – 92,28 posto, Rovinj – 90,28, Koprivnica – 89,25 i Samobor – 86,31 posto.

Inače, čak sedam od deset najbržih gradova u legalizaciji - Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar, Zagreb, Virovitica, Koprivnica i Samobor - ujedno su u deset najbržih u izdavanju građevinskih dozvola, što doista pokazuje da je riječ o dobro organiziranim i efikasnim odjelima gradske uprave.

Što se županija tiče, najažurnija je u rješavanju legalizacije Koprivničko-križevačka – 93,87 posto, Međimurska – 92,49 posto i Osječko-baranjska – 92,46 posto.