obustavljena arbitraža

Bankari pozdravljaju dogovor s Vladom: To smatramo jedinom društveno odgovornom odlukom

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2021 15:04
  • Objavljeno 02.02.2021 u 14:53
Erste banka - ilustracija

Erste banka - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

OTP banka u utorak je objavila da dogovor s hrvatskom Vladom u vezi arbitraže oko CHF kredita smatra društveno odgovornom odlukom koja bi mogla doprinijeti rješavanju nesuglasica i spriječiti daljnje značajne troškove za obje strane u tom postupku, a iz Erste banke navode da je dogovor konstruktivno i prihvatljivo rješenje

OTP banka u utorak je objavila da dogovor s hrvatskom Vladom u vezi arbitraže oko CHF kredita smatra društveno odgovornom odlukom koja bi mogla doprinijeti rješavanju nesuglasica i spriječiti daljnje značajne troškove za obje strane u tom postupku, a iz Erste banke navode da je dogovor konstruktivno i prihvatljivo rješenje.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nešto ranije na novinskoj konferenciji o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju kredita u francima izvijestio je da je da je postignut dogovor sa šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu pokrenule postupke te da se za četiri slučaja postupci prekidaju.

Time je, kako je rekao, izbjegnuta moguća obaveza za državni proračun od 2,5 milijarde kuna što se tiče postupaka u ICSID-u i Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Dogovor je, kako je rekao, postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom i ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku.

Dodao je da se postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke.

Iz OTP-a su danas priopćili da su detaljno razmotrili posljedice Covid-19 krize za hrvatsko gospodarstvo te njezine produljene ozbiljne učinke u 2021. kao i posljedice potresa u ožujku te posebno onoga krajem godine koji je uzrokovao značajne štete u središnjoj Hrvatskoj. 

"Možemo potvrditi da je i OTP banka među onim bankama koje su postigle dogovor s hrvatskom Vladom u vezi postupka pokrenutog na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID). To smatramo jedinom društveno odgovornom odlukom koji bi mogla doprinijeti rješavanju naših nesuglasica te spriječiti daljnje značajne troškove koje bi obje strane mogle imati u arbitražnom postupku", navode u priopćenju. 

U OTP-u uviđaju da je suradnja banke, kao značajnog financijskog subjekta, s Vladom čiji je zadatak osiguranje stabilnosti sustava, izuzetno važna za dobrobit i razvoj hrvatskog gospodarstva, koje je suočeno s mnogim izazovima - potrebom žurnog gospodarskog oporavka, značajnim naporima koje treba uložiti u obnovu potresom stradalih područja, neophodnim oporavkom poduzetništva te pripremnim radnjama za uvođenje eura. 

"Takva odluka je dokaz naše predanosti dugoročno održivom gospodarstvu i društva te odgovorno ponašanje u duhu suradnje s državom u našim zajedničkim naporima za razvoj Hrvatske", zaključuje se u priopćenju.  

Erste: Dogovor konstruktivno i prihvatljivo rješenje

Iz Erste banke i Erste grupe izvijestili su pak da su od početka bili otvoreni za konstruktivni razgovor s ciljem mirnog rješavanja spora koji se vodi pred arbitražnim sudom u Washingtonu.

Kako navode u komentaru, uvažavajući napore koji su posljednjih godina učinjeni s ciljem poboljšanja opće investicijske klime u Hrvatskoj te imajući u vidu specifične izazove i okolnosti koji se u trenutačno nalaze pred hrvatskim gospodarstvom, građanima i poslovnim subjektima, postignuti dogovor, koji će rezultirati povlačenjem tužbenih zahtjeva pred navedenim sudom, smatraju konstruktivnim i prihvatljivim rješenjem. 

Također, poručuju da će svojim transparentnim i konstruktivnim pristupom nastaviti biti snažan oslonac na putu oporavka i daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva, kao i na putu Hrvatske prema eurozoni, pružajući pritom snažnu potporu svojim klijentima te uvažavajući potrebe cjelokupne društvene zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!