Skupi postupci okončani

[VIDEO/FOTO] Marić se nagodio sa šest banaka, odustaju od tužbi u Hrvatskoj, ali i na arbitražnom sudu u Washingtonu

02.02.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju kredita u CHF

'Ja danas govorim o pravosudnim postupcima banaka protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim sudovima. Možemo izvući koliko zajedničkih karakteristika takvih postupaka, oni dugo traju i izazivaju značajne financijske efekte, visoke troškove pravnika i vještaka. S druge strane ti procesi imaju neizvjestan ishod', rekao je uvodno Marić i dodao da arbitražni postupci imaju i reputacijski efekt.

Na sudu u Washingtonu je protiv Hrvatske pokrenuto 13 postupaka. 'Sve ovo vrijeme zastupa nas Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i imaju konstruktivan pristup. Taj dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka i tako smo otvorili put za razgovor s bankama o načinu i pronalaženja rješenja izvansudskim putem', rekao je Marić.

U međuvremenu su se događali efekti koji nisu bili predvidivi niti željeni poput potresa ili koronavirusa, napomenuo je. 'Sukladno svemu ovome ja mogu potvrditi da je postignut dogovor sa šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu digle postupke. Za četiri slučaja u Washingtonu odmah ide suspenzija slučajeva', potvrdio je i dodao je da je izbjegnuta moguća obaveza za državni proračun od dvije i pol milijarde kuna što se tiče postupaka u ICSID i Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Najvažnije je reći da suspenzija slučajeva ide odmah na snagu i podrazumijeva da od tog trenutka nema nikakvih radnji niti troškova. Sam dogovor ne nosi nikakve obveze za državni proračun', rekao je.

'Za četiri slučaja pred sudom u Washingtonu platili smo 127 milijuna kuna, vidite koji su to visoki iznosi, a ovim dogovorom sve to staje. Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje, nastavljamo dijalog', rekao je.

  • +3
Zdravko Marić: Postignut je dogovor sa šest banaka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Upitan što su banke dobile zauzvrat, Marić kaže da su prepoznati napori na području unaprijeđena poslovnog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura. Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

'Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku', ponovio je Marić i dodao: 'Radi se na unaprijeđenu poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno s time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozona. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjena ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju'.

Banke će ubuduće ipak plaćati manju premiju osiguranja depozita. U Fondu za osiguranje štednih depozita do sada je bilo akumulirano znatno više od minimalno potrebne pokrivenosti osigurane štednje od 0,8 posto, gotovo tri posto. Sa zakonskim promjenama sustava osiguranja od početka ove godine Hrvatska je prestala s prikupljanjem premije osiguranja od banaka, što im je donijelo uštedu od oko 500 milijuna kuna godišnje.

'Aktivnost banaka nam je potrebna, sada za financiranje likvidnosti poduzetnika i u budućnosti kada krenemo putem oporavka za financiranje investicije', napomenuo je Marić i dodao da se postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke.

'Konverzija kredita kod nas je imala okidač za brojne pravne poslove, ja ovdje govorim samo o slučajevima protiv Hrvatske na međunarodnim i domaćim sudovima', naglasio je Marić. Po pitanju Ustavnog suda koji sutra odlučuje o tužbama banaka protiv Hrvatske, zaključio je da se najbolje suzdržati komentara prije pravorijeka i kako ta dva predmeta nisu povezana.

Zašto banke odustaju nakon toliko godina, da bi naizgled branile reputaciju Hrvatske, upitan je još jednom Marić, na što je rekao kako su i banke imale velike troškove zbog parničenja. Upitan ide li se bankama ide na ruku nekim budućim zakonskim izmjenama Marić ne ponovio da dogovor državni proračun neće koštati ništa.