'hrpa birokracije'

Analitičar sasjekao Vladine gospodarske mjere: 'Racionalno će se ponašati jedino - banke'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 17.03.2020 23:58
  • Objavljeno 17.03.2020 u 23:46
Andrej Grubišić na RTL-u

Andrej Grubišić na RTL-u

Izvor: Screenshot / Autor: RTL

Vladine mjere protiv posljedica koronavirusa na gospodarstvo za RTL Direkt analizirao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić. Upozorava da Hrvatska krizu ne dočekuje s dobre pozicije. 'Hrvatsko gospodarstvo u realnim terminima BDP-a nije ništa puno veće nego 2008. godine i to nije ohrabrujući podatak. Hrvatska je čvrsto zacementirana na dnu EU s Bugarskom po domaćoj potrošnji i ima najmanju stopu radno aktivnog stanovništva. Otprilike nešto ispod 70 posto je direktno vezano uz to što će napraviti državi", rekao je Grubišić

Neke od glavnih mjera su odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit, kao i doprinosa, zatim bi država tvrtkama u teškoćama plaćala iznos do visine minimalne plaće kako ne bi otpuštali radnike, i tvrtkama, ali i radnicima u problemima banke će odgađati plaćanja kreditnih rata, odobravat će se krediti za posrnule tvrtke kako bi mogle financirati plaće, režije i druge troškove.

Analitičar Grubišić upozorava da te mjere treba gledati vrlo objektivno.

'Jako ih je puno, čak 63. Možda se prosječnom Hrvatu čini da je iza toga velika količina napora, ali to šalje i poruku da je velik broj njih samo pomicanje lijevo ili desno od onoga što već postoji. Imamo početnu poziciju kakvu imamo, a sigurno je da je na vladajućima veliki dio krivice zašto je hrvatski poduzetnik 50 posto slabiji. Nisu krivi za koronavirus, ali krivi su za poziciju. Ove mjere su hrpa birokracije, a nijedna mjera neće smanjiti poreznu presiju. Oni govore o odgodi poreza, potrebno je smanjenje poreza. Gospodarstvo neće pomaknuti priljeve lijevo ili desno, ono će ih izgubiti', naglašava Grubišić za RTL Direkt

One koje bi se možda mogle ponašati racionalno su - banke.

  • +14
  • +11

Kafići i restorani u vrijeme koronavirusa

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Banke bi reagirale i bez intervencije i razgovora s Vladom. One će se radi vlastitog ekonomskog interesa ponašati racionalno. Jer 'ubiti' klijenta je najgore, najgori klijent je onaj koji ne može vratiti dug. Ići će proaktivnim mjerama, ne radi nas ili Vlade, nego radi vlastitih interesa', smatra Grubišić.

'Vlada je trebala donijeti odluku o ukidanju predujma poreza na dobit te drugu stopu poreza na dobit za sve poreznike smanjiti na 12 posto. Također, sve trošarine treba smanjiti za 30 posto. Nijedna od 63 mjere nije smanjenje poreza i državne potrošnje. Ovakve stvari smo viđali i prije', kazao je Grubišić.

Ipak, za kraj ima i jednu dobru vijest: 'Što se tiče tečaja kune, HNB ima 18, 19 milijardi deviznih rezervi. Jedna stvari oko koje možemo biti, usuđujem se reći bezuvjetno spokojni, to je stabilnost tečaja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!