evidentne razlike

Allianz: Razlika u dohotku između muškaraca i žena u Uniji 15 posto

08.03.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Razlika u osobnom dohotku između radno sposobnih muškaraca i žena u EU trenutno iznosi čak 15 posto, a kad se uzme u obzir kraći radni vijek i uglavnom niža stopa participacije žena, razlika u visini mirovine može iznositi čak dvostruko više, pokazalo je Allianzovo istraživanje objavljeno u utorak

Istraživanje je objavljeno u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, a njime se analiziraju razlike u primanjima između žena i muškaraca u Europskoj uniji.

"Razlika u osobnom dohotku između svih radno sposobnih muškaraca i žena u EU trenutno iznosi čak 15 posto. Uzevši u obzir kraći radni vijek i uglavnom nižu stopu participacije žena, razlika u visini mirovine može iznositi čak dvostruko više", glavni je zaključak istraživanja.

Kako je napomenuto, u većini europskih zemalja na početku radnog vijeka razlika u dohotku između žena i muškaraca je gotovo neprimjetna, što se značajno mijenja tijekom razvoja karijere, posebice u dobi između 50 i 64 godine.

Iako su troškovi života jednaki u oba slučaja, neki od razloga zašto su razlike u plaći evidentne su rad u manje plaćenom sektoru, majčinstvo i uskraćenost poslovnih prilika, pokazalo je istraživanje.

Ako bi se nastala razlika u dohotku ulagala od 18 godine ženina života do njezina umirovljenja, prema Allianzovoj procjeni za svaku ženu u eurozoni mogla bi u prosjeku generirati najmanje 45.410 eura. U Francuskoj bi primjerice taj iznos mogao u prosjeku doseći 60.714 eura, u Njemačkoj 43.920, a Španjolskoj 29.544 eura, izračun je Allianza.

Stoga kreatori politika moraju izjednačiti uvjete za žene i muškarce, pri čemu iz Allianza apostrofiraju mjere poput podizanja donjeg praga plaće, promicanja povratka žena na tržište rada nakon porodiljnog dopusta povećanjem broja vrtića, dužeg podijeljenog roditeljskog dopusta, kao i povećanja zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima u politici i gospodarstvu.