PWC

Agrokorov revizor pohvalio se odličnim poslovnim rezultatima

09.10.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Konzultantsko-revizijska kuća PwC lanjsku poslovnu godinu (završila 30. lipnja 2017.) okončala je s 37,7 milijardi američkih dolara ukupnih bruto prihoda. Uzimajući u obzir stabilne tečajeve (ili lokalnu valutu), prihodi su porasli za gotovo sedam posto, što predstavlja 20-godišnji uzastopan rast, ističe se u priopćenju PwC-a

Inače, nakon što je izvanredna uprava preuzela Agrokor, kao revizora društva imenovala je PricewaterhouseCoopers (PwC). Zanimljivo je to što je ugovore s tim revizorom potpisao i Ivica Todorić, i to netom prije aktivacije lex Agrokora, no PwC-ovi stručnjaci su za ulaz u Agrokor ipak morali pričekati dolazak Ante Ramljaka. Upravo je prošlotjedno revizorsko izvješće PwC-a o poslovanju Agrokorovih tvrtki u Hrvatskoj zakotrljalo lavinu oko stanja i poslovanja koncerna u protekle dvije godine, dok bi njihovo izvješće za cijeli koncern, koje bi trebalo biti objavljeno danas, trebalo dati odgovor na pitanje kakva je krvna slika koncerna, a i naznačiti hoće li biti kaznenih prijava.

<<Pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Prihodi su se povećali na svim glavnim tržištima i svim područjima poslovanja, zahvaljujući, navodi se, ulaganju u inovacije, tehnologiju i nove usluge te snazi brenda.

'Prihodi u Amerikama porasli su za gotovo sedam posto. Rast je bio stabilan u zapadnoj Europi te je iznosio četiri posto, a mnogo je snažniji bio u srednjoj i istočnoj Europi, u kojoj su prihodi porasli za 13 posto. Rast prihoda Australazije i Pacifika udvostručio se u odnosu na prošlu godinu, uz porast od 10 posto, dok je prodaja u Aziji također porasla za 10 posto, nastavivši snažan trend rasta koji smo ostvarili tijekom prošlih nekoliko godina. Prihodi Srednjeg istoka i Afrike stabilno su porasli za četiri posto', piše u priopćenju PwC-a. 

Broj zaposlenika u PwC-u na globalnoj razini porastao je za šest posto, na 236.235 ljudi. Najveći rast broja djelatnika zabilježili su u Aziji (14 posto) i srednjoistočnoj Europi (13 posto).

 

PwC je druga najveća svjetska konzultantsko-revizijska kuća, tik ispod Deloittea. Član su takozvane 'velike četvorke' revizora, a društvo im prave Deloitte, EY i KPMG.

Tvrtka je osnovana 1998. godine spajanjem Coopers & Lybrand i Price Waterhousea. Počeci obje tvrtke datiraju u 19. stoljeće, dok je kratica PwC, pod kojom službeno posluju, uvedena 2010. godine kao dio opsežnog rebrandinga

U Hrvatskoj je PwC od 1997. godine, a sada ga vodi John Gašparac. Sve podružnice koordiniraju se preko tvrtke PricewaterhouseCoopers International, koju vodi Bob Moritz.

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak je predstavila revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX