tportalov savjetnik

Objašnjavamo računovodstvene termine kojima vas je jučer zbunio Ramljak

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 06.10.2017 17:17
  • Objavljeno 06.10.2017 u 17:05
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dragan Matić

Kapital, bilanca, amortizacija, otpisi, zalihe... To je samo dio široj javnosti potpuno apstraktnih računovodstvenih pojmova koje je u četvrtak tijekom prezentacije poslovnih rezultata Agrokorovih kompanija ispalio povjerenik Ante Ramljak

Naglasio je više puta da 'Konzum ima negativan kapital', da je 'otpis vrijednosti značajan' i da su se 'otpisala potraživanja'. 

Većini ljudi ti izrazi ne znače ništa - vrlo pojednostavljeno, sve zanima ima li u Agrokoru ili nema novca i ako ga nema, gdje je nestao. Pokušao je to jučer objasniti Ramljak uz prezentaciju kroz koju je posijao i dosta nejasnoća, stoga ćemo jednostavnijim rječnikom pokušati objasniti kako se bilježi poslovanje neke tvrtke, što rade revizori i što točno znače pojedini termini.

Što radi knjigovođa, što računovođa, a što revizor 

Svakodnevni život tvrtke bilježe knjigovođe, čiji je posao knjiženje raznih dokumenata, naprimjer dolazećih i odlazećih računa. Oni su zaduženi za to da sva knjiženja budu uredna i provedena sukladno zakonu. Širu sliku o poslovanju neke tvrtke imaju računovođe koji prikupljaju i analiziraju sva knjiženja te na kraju obračunskih razdoblja sastavljaju temeljne financijske izvještaje: račun dobiti i gubitka (koji pokazuje je li tvrtka bila uspješna ili ne), bilancu (koja pokazuje što tvrtka posjeduje, koliko vrijede imovina i obveze te koliko ima kapitala) te izvještaj o novčanom toku (koji pokazuje koliko tvrtka ima gotovine na računu).

Revizori mogu biti državni, interni i vanjski. U konkretnom slučaju analiziramo rad vanjskog revizora, čija je zadaća utvrditi da su financijski izvještaji prikazani realno i zakonito kako bi vlasnici tvrtke bili sigurni u rad svoje uprave.

Revizori mogu biti državni, interni i vanjski

Revizori mogu biti državni, interni i vanjski

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: dolgachov

Bilanca, obveze, imovina, otpis vrijednosti 

Najdramatičniji dio Ramljakova izlaganja odnosio se na negativan kapital Konzuma od sedam milijardi kuna. Istovremeno, on tvrdi da to ne utječe na poslovanje tog trgovačkog lanca. Zašto? Bilanca pokazuje s jedne strane imovinu tvrtke i s druge strane obveze i kapital, a ona uvijek mora biti u ravnoteži. Ako je na jednoj strani milijarda kuna, milijarda mora biti i na drugoj.

Kako se imovina Konzuma u reviziji skresala za deset milijardi kuna, računovođe su skresale i stavku kapitala koji je sada negativnih 7,4 milijarde kuna. To ne znači da Konzum u roku od tri mjeseca ili godinu dana mora nekome platiti 7,4 milijarde kuna ili da je netko u vrećama iznio 7,4 milijarde kuna gotovine iz blagajni - već jednostavno pokazuje da cijela tvrtka, prema računovođama, ne vrijedi ništa. 

Bilanca s dvije strane: aktivom i pasivom

Bilanca s dvije strane: aktivom i pasivom

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Račun dobiti i gubitka, prihodi, rashodi, dobit

Gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijarde kuna iz bilance zbroj je više stavki. On je zbroj nakupljenih gubitaka iz ranijih godina i posljedica velikih otpisa vrijednosti imovine. Gubici iz ranijih godina i uspješnost Konzuma izražavaju se u računu dobiti i gubitka u kojem se zbroje svi prihodi tvrtke, od čega se odbiju svi rashodi te se na kraju priče iskaže dobit ili gubitak.

Konzum, dok je bio pod Todorićem 2015., iskazao je dobit od 235 milijuna kuna. Ramljak je nakon revizije prijavio gubitak od 1,4 milijarde kuna. Gubitak je posljedica odvojenog prikazivanja poslovanja Velproa, krivog obračuna rabata i, naravno, vrijednosnog usklađenja. Detaljna pojašnjenja o tome što je prihod, a što zarada (dobit), pronađite OVDJE.

  • +26
  • +23

Konzum, dok je bio pod Todorićem 2015., iskazao je dobit od 235 milijuna kuna, a revizija je pokazala minus od 1,4 milijarde kuna

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Vrijednosno usklađenje, zalihe, fer vrijednost 

Vrijednosno uskladiti znači prikazati neku imovinu ili potraživanja po njezinoj fer vrijednosti. Recimo da je Konzum 2014. od Belja kupio graševinu po cijeni od 20 kuna po litri. Uveo ju je na svoje zalihe i na kraju 2016. još uvijek na skladištu ima tisuću litara graševine, koja po cijeni od 20 kuna po litri daje stanje od 20.000 kuna. Međutim graševina je u međuvremenu pojeftinila na 15 kuna i zato je 'fer' u knjigama prikazati vrijednost od 15.000 kuna.

Vrijednosno usklađenje može ići i u obratnom smjeru - recimo da je graševina poskupila. Šefica financija Konzuma Ines Lozić istaknula je primjer službenih mobitela djelatnika Konzuma koji su se amortizirali na 20 godina, što jednostavno nije realno i predstavlja precjenjivanje vrijednosti. 

  • +14
  • +11

Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Amortizacija  

Kada Konzum kupi mobitel za svojeg radnika, on ulazi u knjige kao imovina, a svaka imovina ima očekivani rok trajanja. Za mobitele je to bilo dvadeset godina, što znači da se svake godine dio vrijednosti mobitela otpisuje te se taj trošak prebacuje na vrijednost prodanih proizvoda ili usluga. Svaka se imovina troši, zbog čega amortizacija i postoji - ne možete u knjigama voditi automobil koji je star deset godina i prošao je 400.000 kilometara po cijeni po kojoj ste ga nabavili. 

Zabluda, kreativno računovodstvo, računovodstveni standardi 

Međunarodni računovodstveni standardi su skup pravila koja služe za standardizaciju pravila za prikazivanje rezultata i sadržaja godišnjih izvještaja. Neki su labaviji, neki rigidniji. Kada revizori obrađuju posrnule kompanije poput Agrokora, primjenjuju najstrože standarde, dok se u redovnom poslovanju neke stavke mogu vrednovati 'liberalnije', tj. nije zabranjeno misliti da neki komad imovine vrijedi više nego što to misli netko drugi. Sve u svemu, odgovor na pitanje je li Ivica Todorić doveo u zabludu banke namjerno 'pumpajući' vrijednost imovine treba pričekati jer treba dokazati koje su bile njegove namjere, a taj posao ipak treba prepustiti pravnoj struci. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!