nova objava na blogu

Todorić optužio Plenkovića: Nacionalizirali ste Agrokor, građani će platiti milijarde eura štete

08.10.2017 u 19:22

Bionic
Reading

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić u najnovijoj objavi na svom blogu poručio je Andreju Plenkoviću: 'Predsjedniče Vlade, nacionalizirali ste privatnu kompaniju!'. Todorić tvrdi da je Plenković doveo Hrvatsku u situaciju koja će na koncu 'vrlo vjerojatno' rezultirati time da će RH, točnije porezni obveznici, platiti štetu koja će se mjeriti u milijardama eura

'Predsjedniče Vlade RH gospodine Plenkoviću, točno je da je Vaša Vlada nacionalizirala privatnu tvrtku – ja sam kao njezin vlasnik spriječen u ostvarivanju bilo kakvih vlasničkih prava, temeljem neustavnog i protupravnog Zakona koji je Vaša Vlada predložila i Vaša saborska većina izglasala. Ne vjerujem da Vi ne znate da je pojedinac slobodan samo ako svoja prava ostvaruje i ako je privatna imovina svetinja', napisao je Ivica Todorić na svom blogu u nedjelju navečer.

Podsjetimo, u nedjelju ujutro je premijer Andrej Plenković odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju. Naime, Maksim Poletaev, prvi zamjenik predsjednika uprave Sberbanka, u intervjuu za Interfax koji je prenio Bloomberg rekao je da bi Hrvatska trebala vratiti Agrokorov dug.

'Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana', rekao je Plenković. 'Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s Vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju', rekao je premijer.

Todorić je u nastavku napisao sljedeće: 'To je zajamčeno i našim Ustavom i to će vam svatko u svijetu reći. Pravno rečeno, prema pozitivnim propisima RH, nije dopušteno prenošenje i odvajanje upravljačkih prava od imovinskih. Kada je Vlada RH počela provoditi ciljani medijski linč nada mnom i Agrokorom, Koncern je doveden u poziciju da mora ići u restrukturiranje.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Restrukturiranje smo otpočeli, što Vam je poznato, jer ste čak i Vi neke dionike primali kod sebe na razgovor. Donošenjem Lex Agrokor spriječili ste nas i u tome i oduzeli nam pravo da sami restrukturiramo vlastitu kompaniju. A sada nadležno ministarstvo i izvanredni povjerenik te njegovi suradnici nelegalno fabriciraju i slažu dokumentaciju kako bi me totalno razvlastili, a sebi i svojim partnerima osigurali ogromne nepripadajuće financijske koristi na štetu Agrokora i svih vjerovnika.

Predsjedniče Vlade, doveli ste u Republiku Hrvatsku u položaj u kojem će vrlo izgledno platiti milijarde eura štete, što će na kraju, krivnjom Vaše Vlade, platiti porezni obveznici'