ZBIRNI PODACI

Danas ćemo saznati puno više o krvnoj slici Agrokora. Stižu li i kaznene prijave?

09.10.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak objavio revidirane financijske izvještaje za glavne Agrokorove kompanije, danas će, kako je najavljeno, u 15.30 sati izaći sa zbirnim podacima za cijeli koncern, koji bi trebali pokazati pravu sliku stanja imovine i obaveza posrnula Todorićeva carstva

Izvanredna uprava Agrokora utvrdila je da je vrijednost 15 glavnih Agrokorovih kompanija precijenjena za 13,4 milijarde kuna, od čega se najveći dio odnosi na Konzum, kojemu je kapital morao biti smanjen za 10 milijardi kuna.

Kako je poslovao cijeli koncern u 2016. godini i koliko je ukupno bila precijenjena vrijednost Agrokora u poslovnim knjigama, pokazat će konsolidirani financijski izvještaj.

Svrha konsolidiranih financijskih izvještaja je prikazati rezultate poslovanja i financijski položaj matičnog društva (društvo majka) i povezanih društava (društva kćeri) na način kao da je grupa (koncern Agrokor), jedno društvo s jednom ili više podružnica ili odjela.

Treba naglasiti da konsolidirani izvještaj nije čisti zbroj izvještaja matice i pojedinačnih kompanija. Naime, prilikom konsolidacije transakcije između povezanih društava zapravo se ispuštaju. Tako, primjerice, ako je Jamnica dala pozajmicu matičnom društvu Agrokor i potražuje od matice milijardu kuna, to nema utjecaja na konsolidirani prikaz imovine i obveza.

Drugim riječima, konsolidirani financijski izvještaji uključuju samo poslovne događaje između Agrokorovih kompanija i kompanija koje nisu vlasnički povezane s koncernom.

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora predstavila je u četvrtak revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

S obzirom na to da su revidirani izvještaji 15 glavnih kompanija pokazali kumulirani gubitak od 13,4 milijardi kuna, konsolidirani gubitak mogao biti manji zbog otpisa međusobnih potraživanja tvrtki unutar koncerna. Međutim, treba naglasiti da će konsolidacija obuhvatiti i poslovanje inozemnih kompanija u vlasništvu Konzuma i matičnog društva Agrokor pa nisu isključena i iznenađenja.

Na predstavljanju zbirnih Agrokorovih brojki Ante Ramljak trebao bi reći nešto više i o mogućoj kaznenoj odgovornosti za evidentno namještanje financijskih izvještaja. Naime, na predstavljanju pojedinačnih izvještaja za Agrokorove kompanije Ramljak nije želio govoriti o tome gdje je došlo do zakonskih ili nezakonitih prepravki, ali je najavio da će o tome progovoriti u ponedjeljak.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premda će konsolidirani izvještaji dati puno bolji uvid u 'krvnu sliku' Agrokora, to još uvijek ne znači da će pokazati sve obveze koncerna. Naime, to će biti poznato tek nakon sudskog utvrđivanja tražbina.

Ovih dana izvanredni povjerenik Ante Ramljak trebao bi predati tablicu s prijavljenim potraživanjima Trgovačkom sudu u Zagrebu. Kada se prijavljena potraživanja predaju sudu, na njemu je da ih i objavi. Sama objava, koja će pak otkriti kome je sve i koliko Agrokor dužan, ovisi o sudu - podatke mogu objaviti čim ih zaprime, no mogu i odugovlačiti s njihovom objavom. 

Također, do kraja listopada trebali bi biti objavljeni financijski izvještaji o poslovanju Agrokorovih kompanija u prvom tromjesečju i prvih šest mjeseci ove godine iz kojih bismo trebali saznati kako je poslovao Agrokor pod vodstvom Ante Ramljaka.