i službeno

VW je objavio prvu skicu novog Tiguana, odbrojavanje je počelo

Ovo je prva službena skica novog VW Tiguana

Ovo je prva službena skica novog VW Tiguana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

U prosjeku, potpuno novi najprodavaniji Tiguan otkotrljao se s proizvodnih traka svakih 35 sekundi u jednoj od VW tvornica gdje se proizvodi Tiguan prošle godine

Volkswagen je objavio prvu skicu novog Tiguana, i prema svim najavama biti će ovo novi korak u povijesti ovog SUV-a. Iako nije preciziran datum premijere, očekuje se da će to biti u ljeto ove godine. U proljeće 2020. Volkswagen Tiguan je u obje verzije, kratkog i dugog Allspace međuosovinskog razmaka probio granicu od šest milijuna proizvedenih jedinica. Samo u 2019. godini je proizvedeno 910.926 primjeraka ovog SUV-a, što čini Tiguan najprodavanijim automobilom marke Volkswagen i cijelog koncerna. Svestrano vozilo na raspolaganju je kupcima u 80 posto svih zemalja na zemlji. To je najuspješniji SUV na tržištu u Europi, a Tiguan je jedno od tri najpopularnija SUV vozila na svijetu i proizvodi se u četiri vremenske zone na tri kontinenta.

Prema Hendricku Muthu, šefu marketinga VW-a, osvježeni Tiguan će ponuditi 'veliku promjenu u pogledu dizajna, s potpuno novom prednjom stranom' koja će mu dati 'dinamičniji' izgled. Standardno će se nalaziti i prednja i stražnja LED svjetla, a VW matrična LED 'IQ svjetla' će biti dostupna kao opcija.

VW Tiguan Track & Field (2007.) prva generacija

VW Tiguan Track & Field (2007.) prva generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Isto tako je potvrđeno da će unutrašnjost biti nadograđena najnovijom 'digitalnom i povezanom tehnologijom', na sličan način kao što je to slučaj kod Golfa osme generacije i novog Passata. To će uključivati ​​najnoviju verziju VW-ovog info-zabavnog sustava i, kao i kod ova dva modela, vjerojatno se očekuje značajno smanjenje upotrebe fizičkih tipki i prekidača.

Kao i na najnovijem Golfu, biti će predstavljeni i najnoviji sustavi pomoći vozaču, uključujući sustav 'Travel Assist', koji je prvi put integriran u Volkswagen Golf. Taj sustav omogućuje da se Golf autocestom do brzine od 210 km/h može voziti s potporom bez aktivnog upravljanja, davanja gasa ili kočenja.

Volkswagen je već potvrdio da će novi Tiguan dobiti GTE plug-in hibridnu verziju (PHEV), a također će koristiti i najnovije Evo verzije TSI benzinskih i TDI dizelskih motora predstavljenih s najnovijim Golfom. I benzinski i dizelski motori imaju brojne revizije za smanjenje emisija, uključujući tehnologiju dvostrukog doziranja na TDI jedinicama.

VW Tiguan (2011.) - facelift 1. generacije

VW Tiguan (2011.) - facelift 1. generacije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Svjetska premijera prve generacije SUV-a dogodila se na Međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu 2007. godine. Kasnije te godine na tržište je izašao prvi Tiguan, a njegov uspon je bio strelovit. Volkswagen je 2008. proizveo više od 150.000 primjeraka Tiguana, koje su bile dostupne s pogonom na sve kotače ili s pogonom na prednje kotače. U Njemačkoj je Tiguan od samog početka bio najuspješniji SUV, a isto je tako bio tražen i u ostatku svijeta.

Znatno ažurirana verzija ovog SUV bestselera predstavljena je 2011. A njegovom uspjehu svjedoči i podatak da je godišnja proizvodnja Tiguana prvi put srušila gornju granicu od 500.000 primjeraka.

Volkswagen Tiguan R-Line (2015.) - 2. generacija

Volkswagen Tiguan R-Line (2015.) - 2. generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Druga generacija Tiguana stigla je na tržište u travnju 2016. Nova generacija je prvi put konstruirana na modularnoj poprečnoj platformi (MQB). I ova tehnička platforma promijenila je sve. Povećane dinamičke proporcije pružile su predložak za autentičan i energičan SUV dizajn. Unutrašnjost je znatno prostranija zbog dodatnog međuosovinskog razmaka, dok su novi pomoćni sustavi poboljšali aktivnu sigurnost vozila.

VW Tiguan Alltrack (2017.)

VW Tiguan Alltrack (2017.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Linija proizvoda druge generacije Tiguana ponovno je obnovljena 2017. godine prvijencem drugog Tiguan modela - XL verzije s međuosovinskim razmakom proširenim za 110 mm, do sedam sjedala i prilagođenim dizajnom. Nova verzija karoserije vozila dala je liniji proizvoda još jedno veliko pojačanje, pa tako 55 posto svih Tiguan modela koji silaze s proizvodne linije sada imaju dugo međuosovinsko rastojanje. Volkswagen u Americi prodaje drugu generaciju Tiguana isključivo u svojoj dugoj verziji. Na europskim tržištima i u mnogim drugim zemljama lansiran je model dugog međuosovinskog razmaka pod imenom Tiguan Allspace. Verzija XL koja se prodaje kao Tiguan L u Kini je bestseler. U listopadu 2018. Volkswagen je dodao plug-in hibridni pogon u seriju motora dostupnih za kineski Tiguan L.

Prvo će na red doći redovna izvedba Tiguana, a ubrzo nakon njega slijedi verzija Allspacea. Nabrijana verzija Tiguan R izvedbe također je u planovima za osvježenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!