PREMIUM KLASA

Volvo XC40, BMW X2 ili Jaguar E-Pace - koji je najbolji mali SUV?

14.11.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Popularnost SUV-ova i crossovera, čini se, ne poznaje granice, pa ova klasa vozila iz dana u dan bilježi prinove u segment i prodajne rekorde

Kao i u svim drugim klasama, i ovdje se vrlo brzo stvorila ekonomska i takozvana premium kategorija. Carbuyer je okupio tri novija konkurenta iz ove potonje - BMW X2, Jaguar E-Pace i Volvo XC40 - te ih odlučio sučeliti na usporednom testu kako bi saznali koji automobil je najbolji.

Jedna od prednosti SUV-vozila je što dizajnerima i proizvođačima ostavljaju odvezane ruke za interpretaciju. Tako gore spomenuti trojac odstupa u brojim parametrima premda konkuriraju u istoj klasi.

BMW X2, primjerice, ima najniže odstojanje od tla, te je koncipiran prije kao hatchback nego SUV. U njemu se također najniže sjedi.

XC40 je, pak, pravi predstavnik SUV klase s praktičnom i prostranom kabinom, visokom sjedećom pozicijom i najvišim odstojanjem od tla.

  • +18
BMW X2 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Jaguar, u međuvremenu, pokušava pokupiti bodove nudeći kompromis - nešto veće odstojanje i višu poziciju sjedenja od BMW-a, no nižu od Volva, te prostranost koja je korak ispod one XC40, no na višoj razini od BMW-ove.

Isti dojam stječe se i u vožnji, gdje je Volvo najudobniji, BMW najdinamičniji, dok je Jaguar negdje u sredini.

Razlog E-Paceove ‘osrednjosti’ vjerojatno leži u starijoj platformi na kojoj se izrađuje. Najmanji Jaguarov SUV, naime, koristi arhitekturu Range Rover Evoquea koji će uskoro dočekati nasljednika. Zbog ovoga je i primjetno najteži automobil na testu.

Naposljetku ne treba zanemariti ni cijenu. Volvo je najpristupačniji, dok je Jaguar najskuplji.

Koji automobil je najbolji po Carbuyerovom izboru možete saznati u priloženom videu. Nas zanima koji SUV bi bio vaš izbor.

Izvor: Screenshot