Svjetska premijera ID.Buggyja

Volkswagenov hommage šezdesetima: Idealno za ljetnu high-tech vožnju s vjetrom u kosi

08.03.2019 u 09:27

Bionic
Reading

Volkswagen je predstavio u Ženevi svoju viziju električne budućnosti, a ona bi prema ovom njemačkom proizvođaču trebala, uz ostalo, biti vesela. ID.BUGGY je high-tech vozilo nulte emisije za ljeto, za plažu ili grad, bazirano na modularnoj električnoj platformi (MEB)

Čim prvi put ugledate ovaj koncept, vratite se u 'dane cvijeća' šezdesetih, u uvijek sunčanu Kaliforniju. Buggyji su tada bili jako popularni i bile su to najmaštovitije prerade popularne VW Bube. Tada se još nije razmišljalo o ekologiji, bilo je važno samo bezbrižno uživati pod sunčanim nebom. Tadašnje prerade buggyja temeljile su se na Volkswagenovom četverocilindričnom bokser motoru, no danas je neko drugo vrijeme. Motor s unutrašnjim izgaranjem ustupio je mjesto onom ekološki prihvatljivom, električnom.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen AG

Osnova električnog pogonskog sklopa u ID.BUGGYJU je litij-ionska punjiva visokonaponska baterija koja se nalazi u podnici. Motor je električni, snage 204 KS (150 kW), s pogonom na stražnjim kotačima. Za one koji žele uživati u terenskoj vožnji s pogonom na sva četiri kotača dana je mogućnost i dodatnog elektromotora na prednjoj osovini, a integralni prijenos 4x4 riješen je 'električnim kardanskim vratilom'.

Što se dizajna tiče, on je prepoznatljiv i odražava jedinstveno iskustvo vožnje buggyjem. Da biste u vožnji mogli osjetiti vjetar, fiksni krov i vrata su maknuti. Zbog toga su otporni i minimalistički dizajn interijera karakterizirani vodootpornim materijalima. Konceptni automobil ID.BUGGY pravi je dvosjed, no može se pretvoriti i u model s 2+2 sjedala.

Karoserija je izrađena od kompozitnih materijala, mješavine aluminija, čelika i plastike, te nema klasičnu šasiju. Zahvaljujući modularnom dizajnu, gornji dio karoserije može se odvojiti od platforme MEB. Volkswagen time poziva male privatne tjunere da na bazi ovog koncepta izrađuju sami svoje zamisli o modernim buggyjima i njemački će proizvođač omogućiti slobodan pristup ovoj platformi za električna vozila.

Iz Volkswagena na ovoj osnovi slijede i drugi modeli kao što su: ID.1 (kompaktna klasa), ID. BUZZ1 (kombi), ID. CROZZ1 (SUV) i ID. VIZZION1 (sedan), a novi ID.BUGGY peti je konceptni automobil baziran na platformi MEB, kojim je Volkswagen potvrdio svoju svestranost.

  • +5
ID.BUGGY Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen AG