obnovljeni model

Treća generacija B-klase: Konačno sve na svome mjestu, dojmljivo!

25.02.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Treća generacija B-klase izašla je na tržište u veljači ove godine i ako bismo trebali nešto reći za ovaj model, onda je to svakako jedna riječ: konačno

Gledamo li ostale Mercedesove modele osobnih automobila, koji su obnovljeni u posljednjih desetak godina, uvijek nam je odskakala B-klasa. Tržište je s nestrpljenjem očekivalo i njegovu obnovu. I dočekali smo. Dizajnom, sada se i ovaj model uklapa u široku paletu automobila ovoga njemačkog proizvođača.

Nova Mercedes B-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: ZM

I već na prvu, morate biti zadovoljni, pod uvjetom da se ubrajate u kategoriju kupaca B segmenta osobnih automobila. Naravno, mnogi nisu, ali za one koji jesu, mogli bismo sa sigurnošću reći da je sada sve na svojem mjestu.

Prije svega treba reći da je B-klasa konstruirana na platformi A-klase, i to je izravan odgovor na Mercedesovu najoštriju konkurenciju, čiji su predstavnici VW Golf Sportsvan i BMW-ov 2 Active Tourer. B-klasu smo malo pomnije proučili.

Udobna i elegantno dizajnirana unutrašnjost kabine odaje dojam luksuza, na kakav nas je Mercedes i navikao. U odnosu na A-klasu, u ovom modelu sjedi se 9 centimetara povišenije. No, kad sjednete u B-klasu, prvo što će vas se dojmiti je MBUX operativni sustav s kokpitom Cinemascope, umjesto klasične instrument ploče.

Uz zaslon osjetljiv na dodir i već neizbježnu funkciju upravljanja glasom, Mercedes B-klasa kompatibilna je i najnovijoj generaciji pametnih telefona. Unutarnje osvijetljene ventilacijske mlaznice i šarena ambijentalna rasvjeta dodatak su i više od očekivanog.

Prtljažnik je prostran, u rasponu od 455 do 705 litara, pa smo uvjereni da i uz maksimum prtljage putnici u kabini neće patiti zbog manjka udobnosti ili prostora. A, s preklopljenim stražnjim sjedalima prtljažni volumen raste do sjajnih 1.540 litara. Uostalom, po vanjskim dimenzijama B-klasa 4,419 x 1,796 x 1,562 (dxšxv), uz međuosovinski razmak od 2,729 m, mjesta u unutrašnjosti i ne bi trebalo nedostajati.

Što se motora tiče, u ponudi su dostupna tri benzinska motora u rasponu od 163 do 224 ks, te tri (dva zapravo) dizelska u rasponu od 116 do 190 ks. Novi motor u B-klasi poprečno je postavljeni dvolitreni dizelski motor pod oznakama B 200d i B 220d snage 150 i 190 ks. Ubrzanje do 100 km/h kreće se u rasponu od 6,4 sekundi za najsnažnije izvedbe do 10,7 sekundi za najslabiji dizelski B 180d. Cijene su u rasponu od 236.715 do 337.938 kn s uključenim davanjima.

  • +6
Nova Mercedes B-klasa Izvor: Ostale fotografije / Autor: ZM