PREMIJERA

Suzuki predstavio novu generaciju Swifta: Od koncepta do serijskog modela bez promjena

10.11.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Novi Swift nudi tri poboljšana benzinska motora: 1,2-litreni 4-cilindrični blagohibridni s 83 KS, 1,4-litreni turbo snage 129 KS i 1,5-litreni hibrid sa 115 KS. Biti će opremljen automatskim bestupanjskim mjenjačem (CVT), ali vjerojatno i postojećim 5-brzinskim ručnim mjenjačem, dok je pogon moguć i na sva četiri kotača 4WD

Suzuki je prije skoro mjesec dana najavio novu generaciju Swifta, gradskog automobila B-segmenta, s konceptnim modelom Swift Concept. Bio je to uvod u premijeru potpuno novog Swifta, koji je i predstavljen na nedavno održanom sajmu Japan Mobility Show 2023 u Tokiju. Koliko vidimo, izvana nekih razlika u odnosu na koncept i nema, no za njima i nije bilo pretjerane potrebe.

Iako je naslijedio sportski duh prethodnih generacija, stil je potpuno redizajniran kako bi se dodatno poboljšala njegova individualnost. Tako je Suzuki opisao Swift sljedeće generacije 's futurističkim i prepoznatljivim stilom temeljenim na motivu poliedra', odnosno geometrijskim tijelom omeđenim ravnim plohama, poligonima.

Osjećaju brzine doprinosi njegov izgled koji naglašava kotače kako bi se stvorio osjećaj stabilnosti. Naravno, tome doprinosi i kontrast stvoren zaobljenim konturama i branicima koji se šire prema van, dok osjećaj agilnosti stvara njegov plutajući krov.

Suzuki Swift: nova generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki

Prema dimenzijama se novi Swift ne razlikuje od prethodne generacije; njegova je duljina 3860 mm, širina 1695 mm (bez retrovizora), visina 1500 mm, a međuosovinski razmak 2450 mm.

Nova boja je Frontier Blue Pearl Metallic (plava metalik), koja simbolizira novu generaciju Suzukija dizajniranog u potrazi za živopisnošću i dubinom.

Unutrašnjost

Suzuki kaže da je kod novog Swifta poboljšana jednostavnost korištenja i nudi užitak u automobilu i svakodnevnom životu.

Visokokvalitetna unutrašnjost koja stvara osjećaj jedinstva između ljudi i automobila. Izvrsna vidljivost i operativnost kokpita nadomak vozaču olakšava rukovanje radnim sklopkama u prirodnom položaju. Kokpit novog Swifta krasi izvrsna vidljivost i upotrebljivost.

Sigurnosne značajke

Novi je Swift opremljen naprednim sigurnosnim značajkama za podršku sigurnosti u vožnji. Opremljen je sustavom za ublažavanje sudara, Dual Sensor Brake Support II, kao i adaptivnim sustavom dugih svjetala te sustavom za nadzor vozača.

Swift ima tri vrste senzora: radar milimetarskih valova, monokularna kamera i ultrazvučni senzor. Širenje područja otkrivanja i ciljeva, uvelike poboljšava sigurnosne performanse.

  • +15
Suzuki Swift: nova generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki

Pogonski sklopovi

Suzuki kaže da je kod nove generacije povećana učinkovitost goriva kroz visokoučinkoviti motor, CVT i poboljšanu aerodinamiku.

Iz preliminarnih podataka poznato je da novi Swift na izbor nudi tri benzinska motora: novorazvijeni Z12E 1,2-litreni 3-cilindrični blagohibridni s 83 KS te 4-cilindrične 1,4-litreni turbo snage 129 KS i 1,5-litreni hibrid sa 115 KS (suradnje s Toyotom i koji je ugrađen u Grand Vitaru).

Novi Swift će, kako sada stvari stoje, biti opremljen automatskim bestupanjskim mjenjačem (CVT), ali vjerojatno i postojećim 5-brzinskim ručnim mjenjačem, dok je pogon moguć i na sva četiri kotača 4WD. 

Iako je najprije novi Swift predstavljen za japansko tržište, za očekivati je da ubrzo stigne i u Europu.