NAKON SVJETSKE PREMIJERE

Suzuki predstavio novi Swift u Europi: Nova generacija gradskog automobila opsežno je redizajnirana

06.12.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Novi 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor u novom Swiftu ima niz poboljšanja. Kombinira nižu potrošnju goriva i emisije s većim okretnim momentom pri malim brzinama, što rezultira boljim odzivom i većim ukupnim performansama

Novi Suzuki Swift je svoju globalnu premijeru imao na nedavno završenom Salonu automobila u Japanu, a sad je nova, 7. generacija stigla i u Europu.

U svom najnovijem izdanju, kultni se Swift razvio u sofisticirani, inteligentni kompaktni automobil s jasnim dizajnom, naprednim sigurnosnim značajkama i razigranom zabavom u vožnji koja redefinira svakodnevnu mobilnost.

Swift je dugo bio miljenik vozača diljem svijeta koji su tražili elegantan mali automobil zabavan za vožnju, a osvojio je brojne nagrade od svog predstavljanja 2004. godine. Najnovija generacija temelji se na naslijeđu svojih prethodnika i nudi iskustvo vožnje koje nije samo zabavno, već daje prednost udobnosti, učinkovitosti i sigurnosti. Do listopada 2023. Suzuki je prodao ukupno više od 9 milijuna primjeraka Swifta u 169 zemalja i regija.

Očekuje se da će novi Suzuki Swift biti dostupan u trgovinama krajem travnja 2024. Cijena i varijante opreme bit će objavljene naknadno.

Suzuki Swift: nova generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki

Vanjski dizajn

Zadržavši karakterističan izgled koji podsjeća na svoje prethodnike, novi Swift je prošao opsežan redizajn koji nadilazi parametre prethodnih modela. Novi Swift odiše samopouzdanjem i osjećajem avanture. Rešetka hladnjaka u izgledu piano laka i prednja svjetla u obliku slova L stapaju se u zaobljenu ramenu liniju, koju naglašavaju prošireni blatobrani.

Mišićave konture novog Swifta i plutajući dizajn krova odaju osjećaj energične lakoće kada se gleda sa strane. Straga trodimenzionalna svjetla i široki stražnji branik daju novom Swiftu stabilan, ali razigran izgled koji se ističe.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 3860 mm, širina 1735 mm, visina 1495 mm (2WD) i 1520 mm (4WD), međuosovinski razmak 2450 mm, krug okretanja između rubnjaka 9,6 m. Dok su mu dimenzije kotača 15 i 16 cola za verziju s pogonom na prednja dva kotača (2WD), a 16 cola za verziju s pogonom na sve kotače (4WD).

Boje karoserije

Paleta boja novog Swifta sastoji se od devet jednobojnih i četiri dvobojne varijante, uključujući nove boje Frontier Blue Pearl Metallic plave i Cool Yellow Metallic žute. Nova Frontier Blue Pearl Metallic boja nadopunjuje Burning Red Pearl Metallic crvenu boju kao duboku, živahna nijansu, simbolizirajući novu eru kvalitete boje Suzukija. Obje boje su troslojne završne obrade koje proizvode bogatu teksturu i visoko zasićene tonove.

Dizajn interijera

Novi Swift nudi prostranu i udobnu unutrašnjost koja poboljšava iskustvo vožnje zahvaljujući ergonomskim značajkama. Kokpit ima središnju ploču s instrumentima i kontrole koje su diskretno usmjerene na vozača kako bi se osigurala jednostavna uporaba. Dvobojna armaturna ploča u crnoj i svijetlo sivoj boji, kao i ploče prednjih vrata sa satenskim premazom i satenskim tamno srebrnim detaljima daju unutrašnjosti sportski, dinamičan izgled.

9-inčni audio zaslon

9-inčni HD kapacitivni zaslon osjetljiv na dodir pruža brz i precizan odgovor. Nudi povezivanje pametnog telefona za Apple CarPlay® i Android Auto™ putem Wi-Fi-ja i USB-a, prepoznavanje glasa, Bluetooth® reprodukciju glazbe i također prikazuje informacije o statusu vozila.

Napredne, najsuvremenije sigurnosne značajke

Novi Swift već zadovoljava sljedeću razinu 'Opće sigurnosne uredbe' (GSR), koja će se primjenjivati ​​od srpnja 2024., te stoga ima napredne sigurnosne i pomoćne sustave.

Dual Sensor Brake Support II (DSBS II – Dual Sensor Brake System)

Radar milimetarskih valova i monokularna kamera koriste se za otkrivanje vozila, bicikala i pješaka ispred vozila i pomažu u izbjegavanju frontalnih, dijagonalnih i bočnih sudara. Ako se čini da je sudar moguć, vozač se upozorava zvučnim i vizualnim upozorenjima. Ako vozač koči s nedovoljnom snagom, Brake Assist se automatski aktivira kako bi usporio vozilo. Ako se vjerojatnost sudara poveća, sustav automatski koči kako bi smanjio sile udara i ograničio štetu.

Pomoć za držanje trake (LKA – Lane Keep Assist)

Kada je aktiviran prilagodljivi tempomat, LKA pomaže vozaču da zadrži položaj vozila u središtu trake. Ako LKA utvrdi da je susjedno vozilo ili struktura, poput privremene građevinske barijere ili druge prepreke, preblizu vozila, pomaže u upravljanju kako bi se održao siguran razmak.

Detekcija umora (DMS – Sustav za nadzor vozača)

Ugrađena u instrumentnu ploču kamera provjerava vozačeve pokrete očiju i lice. Ako sustav otkrije da je vozač pospan, da spava ili da skreće pogled s ceste, oglašava se ton upozorenja, a na informacijskom zaslonu pojavljuje se poruka upozorenja.

Ostale tehničke karakteristike: Sustav upozorenja o napuštanju trake (LDP – Lane Departure Prevention); Prilagodljivi tempomat (ACC – Adaptive Cruise Control); Prepoznavanje prometnih znakova (TSR – Traffic Sign Recognition); Monitor mrtvog kuta (BSM – Blind Spot Monitor); Upozorenje o stražnjem poprečnom prometu (RCTA – Rear Cross Traffic Alert); eCall.

Novi 1,2-litreni trocilindrični motor s 12-voltnim blagim hibridnim sustavom

Novi 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor u novom Swiftu ima niz poboljšanja. Kombinira nižu potrošnju goriva i emisije s većim okretnim momentom pri malim brzinama, što rezultira boljim odzivom i većim ukupnim performansama.

U novom Swiftu, motor (oznaka Z12E + SHVS 12V) je kombiniran s blagim hibridnim sustavom (SHVS – Smart Hybrid Vehicle System by Suzuki) kako bi se dodatno poboljšala ekološka prihvatljivost. Blagi hibridni sustav pretvara kinetičku energiju generiranu tijekom usporavanja i pohranjuje je u litij-ionsku bateriju kako bi pomogao motoru tijekom ubrzavanja, čime se smanjuje potrošnja goriva.

Ispod haube novog Swifta nalazi se novi 1,2-litreni trocilindrični benzinski motor s dvostrukim mlaznim ubrizgavanjem i 83 KS ( 61 kW) (preliminarna potrošnja goriva u l/100 km: kombinirano 4,6-5,8; kombinirane emisije CO₂ u g/km: 103- 117). U usporedbi s prethodnim modelom, karakterizira ga niža potrošnja, manje emisije i veći okretni moment pri nižim brzinama, što poboljšava odziv. Snaga se prenosi ili preko peterostupanjskog ručnog mjenjača ili kontinuirano varijabilnog CVT automatskog mjenjača.

Motor je podržan 12-voltnim SHVS blagim hibridnim sustavom s integriranim starter generatorom (ISG) pokretanim remenom koji pretvara kinetičku energiju stvorenu tijekom kočenja i pohranjuje je u litij-ionsku bateriju.

ALLGRIP AUTO sustav pogona na sve kotače

Ovaj automatski sustav pogona na četiri kotača se aktivira kada otkrije gubitak trakcije prednjih kotača. Kada se otkrije proklizavanje na prednjim kotačima, uključuje se viskozna spojka, prenoseći okretni moment na stražnje kotače, pružajući dodatnu trakciju na snježnim cestama ili drugim skliskim površinama.

Suzuki Connect

Uz Suzuki S-Cross, novi Suzuki Swift sada također može povezati vozača s njegovim vozilom u stvarnom vremenu pomoću Suzuki Connect aplikacije za pametne telefone putem ugrađenog podatkovnog komunikacijskog modula (DCM). To znači da se praktičnim funkcijama može upravljati i koristiti izravno putem pametnog telefona. Za još veću udobnost, Suzuki Connect je po prvi put dostupan i putem 9-inčnog zaslona osjetljivog na dodir multimedijskog sustava.

  • +25
Suzuki Swift 7. generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Suzuki

Na primjer, korisnici mogu provjeriti razinu goriva i druge podatke o svom vozilu, odrediti njegovu trenutnu parkirnu poziciju, daljinski zaključati vrata i primati obavijesti o statusu. Također možete pitati, na primjer, jesu li prednja svjetla i pokazivači smjera uključeni ili isključeni. Još jedna korisna funkcija je digitalni dnevnik, koji automatski bilježi datum, rutu, početnu i završnu točku te potrošnju goriva. Po želji vlasnik dobiva obavijest putem tzv. 'geofencinga' kada vozilo koje je ustupljeno drugom vozaču uđe u prethodno definirano područje, napusti ga ili se u njemu ne zadržava određeno vrijeme.

Uz to, po želji, Suzuki Connect nudi dodatne informacije i podršku u vezi s indikatorima upozorenja koji svijetle, daje informacije o nadolazećim redovnim servisima i eventualnim kampanjama opoziva te, ako je potrebno, uspostavlja izravan kontakt s prodavačem. Suzuki Connect može se preuzeti s Google PlayStore ili Apple App Store i može se koristiti besplatno tri godine od početka jamstva.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'