Naknada štete

Stablo je palo na vaš automobil i oštetilo ga? Provjerili smo što vam je činiti

13.05.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme zahvatilo je Hrvatsku, na zagrebačkom su području ozlijeđene dvije žene, a uz oštećenja krovova vatrogasci su najčešće intervenirali zbog srušenih stabala. Istražili smo što trebate učiniti ako vam je stablo oštetilo osobni automobil

Prema informacijama koje smo dobili od Državne uprave za spašavanje na telefonski broj 112, ako je stablo ili neki veći predmet još na vašem automobilu i ne možete ga sami maknuti, trebate pozvati vatrogasce na telefonski broj 193. Oni će izaći na teren i maknuti ga.

Ako trebate i službeni zapisnik o prirodi, težini i okolnostima nastanka štete, obratite se policiji na telefonski broj 192.

Ako živite u Zagrebu, obratite se na besplatni telefon Zagrebačkog holdinga 0800 818 919.

Što se tiče osiguranja, najbolje bi bilo nazvati svoju osiguravateljsku kuću i provjeriti što u tom slučaju napraviti kako bi vam priznali nastalu štetu. Ovisno o vrsti osiguranja vašeg automobila, oni bi vam trebali dati upute u postupcima naknade štete. Neki osiguravatelji kažu da je dovoljno da slikate situaciju na licu mjesta i da će to biti dovoljno. Naravno, trebate doći i kod njih na procjenu štete.

U slučaju da vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava. Njihova je dužnost brinuti se o drveću koje se nalazi uz prometnice, a i oni sami ugovaraju osiguranje baš za ovakve slučajeve.

Igor Vujović, Društvo za zaštitu potrošača

Važno je prikupiti što više službene dokumentacije

'Ako je vozilo oštetilo drvo s javne površine, grane i slično, popravak mora platiti lokalna samouprava. U Zagrebu se naplata štete može tražiti od Zrinjevca jer su oni zaduženi za brigu o javnim površinama, parkovima, drveću uz ceste i slično', objašnjava Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača. Naprimjer, zabijete li se autom u drvo na javnoj površini i srušite ga, Zrinjevac bi vam mogao naplatiti štetu. Vodeći se istom logikom, i oni vama moraju platiti kad njihovo drvo uništi automobil, objašnjava Vujović i dodaje da, u slučaju da je na vozilo pao dio zgrade, štetu plaća zgrada, odnosno komunalno društvo koje ju održava. Zgrade obično imaju osiguranje koje pokriva štetu u takvim situacijama.

Događa se i da na vozilo padne, recimo, crijep s kuće ili grana iz dvorišta. Tada vlasnik kuće i dvorišta mora refundirati trošak popravka vozila. Neovisno o tome tko je kriv, ono što biste od dokumentacije obavezno trebali imati jest policijski zapisnik. 'Ako oštećeni nema policijski zapisnik, neka nabavi bilo kakav službeni dokument koji će potvrditi da se to stvarno dogodilo. Savjetujem građanima da naplatu traže mirnim putem, a ako ne uspiju, neka angažiraju odvjetnika i traže je sudski', dodao je Igor Vujović za 24 sata.

U svakom slučaju, važno je prikupiti što više službene dokumentacije. Pobrinite se da imate svjedoke ako ste ozlijeđeni zbog oluje ili vam je u njoj stradao auto, a nije loše uzeti brojeve telefona građana koji su to vidjeli. To bi vam poslije na sudu moglo jako dobro doći. Imate li mogućnosti, fotografirajte mjesto nesreće iz više kutova jer bi vam to, uz službenu dokumentaciju, moglo dobro doći pri rješavanju spora bilo na sudu, bilo mirnim putem.

Mladen Mesec iz Croatia osiguranja kaže: 'Procedura je takva da ovisi kome pripada to stablo ili određeni predmet. I onda se može, kad se sazna tko je nadležan, pokrenuti postupak, odnosno aktivirati polica.'

Proglašenje elementarne nepogode

Mogućnost prijave štete još ne znači da je proglašena elementarna nepogoda, ali će temeljem prikupljenih podataka Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda moći procijeniti visinu štete te izvijestiti odgovornog čelnika koji će se, ovisno o ispunjenju uvjeta za proglašenje elementarne nepogode, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/19), obratiti županu.

  • +20
Kaos i nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić, Patrik Macek