struja UNATOČ KRIZI

Renault kaže da 8 od 10 Europljana želi ubrzati prelazak na električnu mobilnost

07.12.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Barometar električne mobilnosti Renault eWays pokazao je i sve veću osviještenost Europljana o izazovima klimatskih promjena

U okviru događaja posvećenog električnoj mobilnosti sadašnjosti i budućnosti, Grupa Renault zajedno s tvrtkom Ipsos pokazala nam je kako će izgledati budućnost električne mobilnosti u razdoblju nakon krize izazvane koronavirusnom bolešću. Barometar električne mobilnosti Renault eWays pokazuje rastuće zanimanje Europljana za električna vozila. Ispitanici iz svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina) ujedinjeni su u želji za brzim prelaskom na električnu mobilnost.

Cilj elektrifikacije vozila jest promijeniti izgled prometnica, a sada se ta promjena konačno i ostvaruje. Unatoč gospodarskoj krizi izazvanom koronavirusnom bolešću koja je snažno pogodila automobilsku industriju, broj registriranih električnih vozila u Europi narastao je za 70 posto od siječnja do listopada ove godine (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine). Prodaja električnih i hibridnih vozila naglo je porasla u 2020. godini, a u narednim se godinama predviđaju još bolji rezultati.

Barometar električne mobilnosti Renault eWays pokazao je i sve veću osviještenost Europljana o izazovima klimatskih promjena. Osam od deset europskih ispitanika priželjkuje rast broja hibridnih i električnih vozila na cestama u sljedećih deset godina.

Većina Europljana slaže se sa strategijom prelaska na električnu mobilnost jer vjeruje u ekološke prednosti električnih i hibridnih vozila, dok je takva transformacija prioritet za gotovo svakog drugog Europljana. Prelazak na električna i hibridna vozila nije samo prolazan hir, već promjena koju građani žele i očekuju. Naime, čak 54 posto ispitanika smatra da se prelazak na električnu mobilnost odvija presporo.

Europski građani smatraju da će električna i hibridna vozila pridonijeti manjem onečišćenju zraka. Polazeći od tog uvjerenja, 38 posto ispitanika izjavilo je da su spremni odmah zamijeniti svoj automobil električnim, a još veći broj njih izrazio je želju za prelaskom na hibridna vozila. Čak 47 posto ispitanika reklo je kako će njihov sljedeći automobil vjerojatno biti hibrid. Paradoksalno, ispitanici su preferirali električna vozila čak i kada nisu imali iskustva s njima: 76 posto Europljana reklo je kako nikada nisu vozili električni ili hibridni automobil.

Konačno, kriza izazvana bolešću COVID-19 promijenila je način na koji Europljani putuju: 43 posto ispitanika (prvenstveno u Španjolskoj, Italiji i Ujedinjenoj Kraljevini) navelo je rizik od epidemije i zaraze kao glavni kriterij pri odabiru načina prijevoza.