NA ČETIRI KOTAČA

Peugeot i Citroen pokazali električnog križanca automobila i skutera

07.12.2017 u 14:21

Bionic
Reading

Budućnost osobne mobilnosti poprilična je nepoznanica. Čitava automobilska industrija sprema se na prijelaz s benzinskih i dizelskih motora na elektromotore, a onda su tu i autonomna vozila kojima, kako stvari stoje, vozači uskoro neće trebati

Upitno je stoga kakva će nam vozila uopće trebati u budućnosti, posebice ako nestane potreba za osobnim automobilom, te je zamijeni usluga dijeljenja prijevoza.

Jedno od potencijalnih rješenja za urbane sredine mogao bi biti i ovaj koncept PSA grupe EU-LIVE. U 2,4 metra dužine i svega 0,85 m širine Peugeot i Citroen smjestili su križanca skutera i automobila s grijanom kabinom, vratima, sigurnosnim pojasevima i zračnim jastukom.

Baš kao automobil PSA-ov koncept ima četiri kotača, a zavoje uspješno svladava i pri većim brzinama tako što se baš poput motocikla - naginje.

Tu je i hidropneumatski ovjes koji se brine za stabilnost, a samo vozilo pogoni plug-in hibridni sklop sačinjen od jednocilindričnog benzinca od 42 KS, te para elektromotora s 48-voltnom baterijom.

Isključivo na električnu energiju ovaj koncept navodno može prevaliti do 70 km, dok će s punim rezervoarom goriva izdržati i 300 km. Pritom je sposoban postići maksimalnu brzinu od 130 km/h, pa se njime može prometovati i autocestama.

Moramo priznati da bismo ovo čudo voljeli vidjeti na cesti. Ako Renault uspješno proizvodi Twizzyja, sigurno ima prostora i za PSA-ov koncept.