OŽUJSKI REKORD U E-MOBILNOSTI

U Norveškoj je u ožujku više od polovine svih novoregistriranih automobila bilo na struju

02.04.2019 u 10:08

Bionic
Reading

Unatoč tome što je ova skandinavska zemlja prebogata zalihama nafte, sve više se ljudi odlučuje na kupnju automobila koji ne koriste motore s unutarnjim izgaranjem

Kako je u ponedjeljak objavila norveška državna agencija Statens vegvesen, udio električnih automobila u novim registracijama u Norveškoj je iznosio 57 posto. 'To je povijesni podatak', rekao je direktor agencije, Terje Moe Gustavsen. A najprodavanija marka, s više od polovine svih automobila koji koriste električnu energiju je bila Tesla.

Prema izvještaju Statens vegvesen u ožujku je registrirao 10.316 električnih automobila.

Gotovo trećina novih automobila prodanih u Norveškoj prošle godine su bila potpuno električna, što je novi svjetski rekord u zemlji koja nastoji okončati prodaju vozila na fosilna goriva do 2025. godine. Kako bi se ubrzao prijelaz na električna vozila, država daje velike porezne olakšice.

Nezavisna norveška federacija cesta (NRF) priopćila je da je udio električnih automobila porasao na 31,2 posto ukupne prodaje prošle godine, s 20,8 posto u 2017. i samo 5,5 posto u 2013., dok je prodaja benzinskih i dizel automobila pala. Ipak, upozorili su kako treba proći dugačak put, jer dvije trećine od gotovo 148.000 prodanih automobila u Norveškoj 2018. pokreće fosilno gorivo ili su hibridi, koji imaju i bateriju i motor s unutarnjim izgaranjem.

Prema podacima iz 2018. godine, što se tiče ukupne prodaje novih električnih automobila, Norveška je treća u svijetu iza SAD-a i Kine. Međutim, zbog malog broja stanovnika Norveška je daleko vodeća zemlja kad je riječ o udjelu u prodaji električnih automobila na tržištu.