Prije premijere

Ovo su prve službene skice novog Golfa 8!

10.10.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Najnovija verzija kompaktnog hatchbacka prvobitno je trebala biti predstavljena s ID.3 na IAA-i u Frankfurtu, ali sada će imati svoje predstavljanje 24. listopada

Volkswagen je danas objavio službene skice vanjskog i unutarnjeg dizajna novog Golfa osme generacije uoči otkrivanja automobila krajem ovog mjeseca. Najnovija inačica hatchbacka trebala bi biti predstavljena u sjedištu njemačke tvrtke u Wolfsburgu 24. listopada. Iako je javnost već imala prilike vidjeti Golf osmicu prilikom testiranja na otvorenim prometnicama, u nekom blažem kamufliranom obliku, diljem Europe i Južnoafričke Republike, nekih određenijih službenih fotografija do danas nije bilo.

Skica vanjskog izgleda pokazuje da će novi Golf zadržati klasični dizajn, iako s obnovljenim dizajnom prednjih svjetala koji uključuje tanku svjetlosnu traku što se pruža preko prednjeg dijela automobila. Tu je i obnovljeni prednji branik te rešetka. Volkswagen obećava da će dizajn biti 'dinamičniji nego ikad prije'.

Skica unutrašnjosti sugerira da se radi o većoj promjeni, a mnoge fizičke kontrole bit će ugrađene u središnje postavljeni dodirni zaslon, koji je postavljen u istoj visini kao i digitalni zaslon instrumentne ploče.

Također sugerira da će ventilacijski otvori u unutrašnjosti biti ugrađeni u tanku traku preko armaturne ploče koja će duž nje imati svjetlosnu traku. Volkswagen opisuje stil interijera kao 'novi digitalni kokpit', dodajući da će novi automobil biti 'trendseter u pogledu digitalnog interijera i svijeta orijentiranog povezivanju, značajkama potpomognute vožnje te internetskim funkcijama i uslugama'.

Volkswagen je također rekao da će novi Golf imati poboljšanu paletu učinkovitih motora i novu tehnologiju ovjesa kako bi se poboljšalo njegovo upravljanje.

Najnovija verzija kompaktnog hatchbacka, koji je na tržištu još od 1974. godine, prvobitno je trebala biti predstavljena s ID.3 na IAA u Frankfurtu, ali šefovi Volkswagena odlučili su taj događaj usmjeriti na svoju novu električnu ponudu. Golf 8 je, unatoč nagađanjima prije više od pola godine da ima određenih problema s početkom proizvodnje, sada potvrđen za lansiranje u listopadu. A na tržištu bi se trebao pojaviti početkom iduće godine.

Osnova za sljedeći Golf jest ažurirana verzija svestrane MQB platforme koju koristi današnji model. VW insajderi sugeriraju da će koristiti veći postotak lakog metala od postojeće strukture za smanjenje težine od 50 kg. Također se kaže da planirane izmjene procesa izgradnje pružaju moderniju proizvodnju i skraćeno vrijeme izgradnje kao dio strategije usmjerene na poboljšanje ekonomičnosti razmjera i profitabilnosti najprodavanijeg VW-ovog modela.

Iako je ostalo još malo vremena prije novog predstavljanja Golfa, VW kaže da je to već zaključeno u dizajnu automobila, koji je razvijen pod vodstvom najnovijeg šefa dizajna Michaela Mauera, odgovornog za oblikovanje modela trenutne Porscheove linije.

Ključne karakteristike stila uključuju tanku vodoravnu rešetku označenu manjim kutnim prednjim svjetlima u odnosu na ona koja se danas koriste, uz karakteristična LED dnevna svjetla. Novi Golf ima izraženije blatobrane i naglašeno definiranu bočnu pregibnu liniju, u kombinaciji s tipično širokim C-stupovima i relativno okomitim stražnjim vratima.

Što se motora tiče, novi Golf 8 će dobiti asortiman 12V blagih hibridnih motora za bazne i srednje verzije. Benzinski 1,5-litreni agregat TSI ACT prenosi se s današnjeg Golfa 7, ali ovom će se pridružiti 1-litreni trocilindrični benzinski motor i potpuno novi 1,5-litreni dizel, koji će se vjerojatno prodavati i kao 12V blagi hibrid. Ova tehnologija omogućuje da se pomoću pokretača/generatora blagog hibridnog sustava smanji opterećenje motora i smanje emisije NOx iz ispušnih plinova dizela.

Jedna od intrigantnijih glasina je da 1-litreni benzinski motori možda uopće nisu turbopunjeni, već bi se umjesto toga mogli osloniti samo na izravnu pomoć pokretača/generatora s motorom na remen (SGM). Razmišljanje je da će SGM osigurati dovoljno dodatne snage i okretnog momenta za osnovne motore, omogućujući tako izostanak ugradnje turbopunjača, međuhladnjaka (intercoolera) te pridruženih cjevovodnih i upravljačkih sustava.

Dizelska linija Golfa 8 uključivat će novi 2.0 TDI (kodni naziv EA288) motor. VW kaže da je bazna verzija ovog motora znatno prepravljena kako bi se smanjilo zagađenje ispušnim plinovima. Učinkovitiji je i brži turbopunjač, ​​a motor je lakši, gubi manje topline i smanjuje unutarnje trenje.

Što je još važnije, promijenjeni su filtar čestica i katalizator motora radi poboljšanih performansi, osobito tijekom vremena. VW tvrdi da ovaj motor nudi u prosjeku devet posto veći okretni moment i snagu, uz prosječno smanjenje emisije CO2 od 10 g/km. Tvrtka je najavila da će novi dizelski agregat biti dostupan u verzijama od 137 KS do 204 KS.

Novi ili nadograđeni pogonski agregati nudit će se u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim ili sedmerostupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, ovisno o njihovoj konfiguraciji. Uz pogon na prednje kotače, VW također planira ponuditi opcijski pogon na sva četiri kotača (koji naziva 4Motion) u odabranim modelima, kao što je to činio u prethodne četiri generacije svog najprodavanijeg modela.

Volkswagen će ponuditi i dvije vrste blagog hibridnog pogona: 12-voltnu i 48-voltnu. Do sada su se 48V blagi hibridi koristili samo u premium automobilima VW grupe kao što su Bentley Bentayga i Audi SQ7. Frank Welsch, šef tehničkog razvoja VW-a, već je otkrio novi 'pristupačni' 48V sustav tvrtke, koji koristi pokretač/generator/alternator s remenom da pomogne motoru pružajući dodatnu snagu i okretni moment izravno na radilicu motora. Welsch je rekao kako 48-voltna postavka omogućava obnavljanje mnogo većih količina energije nego kod 12V sustava, što znači značajno poboljšanu potrošnju goriva.