HIBRIDNI POGON

Nova Honda Jazz od 2020. u Europi samo hibrid

19.09.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Nova generacija malenog Jazza uključivat će dizajnerske elemente iz visokotehnološkog električnog automobila Honde koji je upravo imao svjetsku prezentaciju u Frankfurtu

Četvrta generacija Honde Jazz trebala bi stići na tržište iduće godine, no ako je suditi prema izjavama Davea Hodgettsa, izvršnog direktora Honde u Velikoj Britaniji, više neće biti benzinske verzije motora, već će se prodavati samo hibridna izvedba.

Trenutno se Jazz prodaje u dvije izvedbe benzinskih motora; 1,3-litreni i-VTEC snage 102 KS i 1,5-litreni i-VTEC snage 130 KS.

Honda Europe će se tako 2020. fokusirati na model Jazz s hibridnim pogonom, koji će koristiti kombinaciju benzinskog i dva električna motora tehnologije i-MMD (Intelligent Multi-Mode Drive) dostupne u novom CR-V kompaktnom SUV-u, ali s 1,5-litrenim benzinskim motorom umjesto 2-litrene benzinske jedinice i-VTEC.

Potpuno hibridni sustav koristi motor kako bi napunio litij-ionsku bateriju od 1 kilovat sata i napajao električni generator, a koji zatim okreće dva elektromotora spojena na kotače, što daje osjećaj upravljanja električnim vozilom.

Nova generacija malenog Jazza uključivat će ​​dizajnerske elemente iz visokotehnološkog električnog automobila Honde, koji je konačno imao premijeru na autosalonu u Frankfurtu. Ovime bi Honda Europe trebala privući mlađu populaciju kupaca.

Naravno, nova generacija modela Jazz ima višu cijenu, ali bi se njome kad se nađe na tržištu mogli pokriti dodatni troškovi hibridnog pogonskog sklopa.

'Automobil će biti skuplji jer je pogonski agregat skuplji, ali ovo je puno više premium automobil. Vrijednost mu se povećava', rekao je Hodgetts, ali i dodao da će novi Jazz izgledati potpuno drukčije od modela trenutne generacije.

Prijelaz na hibridni pogon posljednji je korak prema elektrifikaciji modela Honde koji se prodaju u Europi, u nastojanju da smanje emisiju CO2 modela iz svoje proizvodne palete na potrebnih 95 grama po kilometru do 2020.-2021. godine. Ako to ne učine, mogli bi plaćati novčane penale.

Honda predviđa da će hibridna verzija novog Jazza imati emisiju CO2 blizu 99 g/km, u usporedbi s oko 118 g/km verzije samo s benzinskim motorom.

Hibridni Jazz imat će najžešću konkurenciju u hibridnom modelu Toyota Yaris, koja bilježi rast prodaje otkako je dodana hibridna varijanta 2012. godine. Prema podacima Toyota Europe, gotovo polovica od 130.967 modela Yaris prodanih u prvoj polovici ove godine bile su hibridne verzije pogona.