Sigurnost na skijalištima

Nissan X-Trail Mountain Rescue koncept: S gusjenicama i e-4ORCE tehnologijom na skijaške staze

16.01.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Konceptni automobil X-Trail Mountain Rescue razvijen je i konstruiran kako bi naglasio mogućnosti naprednog pogona na sve kotače s dvama elektrificiranim motorima e-4ORCE kojim je opremljen serijski X-Trail

Nissan je razvio konceptni automobil po uzoru na X-Trail e-4ORCE te na njemu izvršio brojne preinake kako bi ga prilagodio potrebama gorskog spašavanja. Tako će biti moguće uvjeriti se u prednosti pogona na sve kotače jedinstvene Nissanove tehnologije e-4ORCE ove ćete se zime moći uvjeriti i na europskim skijalištima.

Vanjski izgled

Konceptni X-Trail Mountain Rescue umjesto standardnih kotača ima gumene gusjenice za snijeg koje jamče sigurno prianjanje na skliskim stazama. Nadalje, stražnja su sjedala ovog koncepta uklonjena kako bi se omogućilo postavljanje nosila za prijevoz ozlijeđenih skijaša do najbliže zdravstvene ustanove te ugradnja sjedala za zdravstvenog djelatnika.

Nissan X-Trail Mountain Rescue - vanjski izgled Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Izvana se odlikuje po mjeri izrađenim krovnim nosačima na kojima je moguće prevesti nosila za evakuaciju i lopate za snijeg. Na krov koncepta ugrađeni su još i sirena, signalizacija s treptavim svjetlima i snažna svjetla. Osim toga, svjetla su ugrađena i na poklopac motora.

Veliki prednji i stražnji blatobrani omogućili su ugradnju gumenih gusjenica, prednji je odbojnik prilagođen za transport vitla, a na prednji i stražnji odbojnik postavljena je ojačana kuka za vuču. Budući da je koncept zbog gumenih gusjenica za 23 cm viši od serijske inačice, na bočne su strane dodane stepenice kako bi se olakšao pristup vozilu.

Napredni e-4ORCE pogon

Konceptni automobil X-Trail Mountain Rescue razvijen je i konstruiran kako bi naglasio mogućnosti naprednog pogona na sve kotače s dvama elektrificiranim motorima e-4ORCE kojim je opremljen serijski X-Trail. Taj se sustav od tradicionalnih mehaničkih pogonskih sustava razlikuje po tome što se prilagođava promjeni razine prianjanja u 1/10.000 sekunde – otprilike tisuću puta brže od tradicionalnih mehaničkih sustava pogona na sve kotače. Osim toga, sustav u skladu s razinom prianjanja pojedinačno prilagođava prijenos snage kotačima.

Rad sustava e-4ORCE toliko je učinkovit da ga putnici neće ni osjetiti. Optimalno prianjanje i bezbrižna vožnja zajamčeni su u svim uvjetima, bez obzira na to vozite li skliskim gradskim cestama, prigradskim cestama prekrivenima lišćem, blatnjavim seoskim putovima ili zasniježenim planinskim cestama.

Pogledajte video u nastavku i uvjerite se u nevjerojatnu kontrolu i vozne osobine koncepta Nissan X-Trail Mountain Rescue s tehnologijom pogona na sve kotače e-4ORCE.

Nissan X-Trail Mountain Rescue u vožnji na terenu Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Poticanje odgovornog ponašanja u skijaškim zonama

X-Trail Mountain Rescue dio je kampanje pod nazivom 'Ride Responsibly' koja se provodi u okviru pet europskih skijališta. Nissan će u okviru kampanje poticati odgovorno ponašanje u skijaškim zonama te će u tu svrhu postaviti digitalne znakove kako bi potaknuo skijaše da uspore na sjecištima snježnih padina i tako smanje opasnost od sudara.

Po uzoru na cestovne znakove koji prikazuju brzinu vozila, Nissanovi znakovi nadzirat će brzinu kretanja skijaša. Onima koji se kreću umjereno brzo prikazivati će poruku zahvale, a onima koji se kreću prebrzo savjetovat će da uspore.

Nissan X-Trail Mountain Rescue - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Treba reći kako će X-Trail Mountain Rescue biti izložen u staklenoj kutiji na popularnom talijanskom skijalištu Cervinia.

'Konceptom X-Trail Mountain Rescue i kampanjom kojom je popraćen želimo na odvažan i inovativan način upoznati naše potrošače s prednostima Nissanova naprednog elektrificiranog pogona na sve kotače e-4ORCE. Tisuće ljubitelja zimskih sportova, okupljenih na ukupno pet skijališta, moći će se uvjeriti u bezbrižnost i stabilnost koju pruža X-Trail s tehnologijom e-4ORCE', poručila je Coralie Musy, potpredsjednica Odjela za brending i korisničko iskustvo, regija AMIEO (Afrika, Bliski istok, Indija, Europa i Oceanija).

  • +42
Nissan X-Trail Mountain Rescue koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: guillem hernandez

Dodala je i kako 'osim demonstracije napredne Nissanove tehnologije, ova kampanja ima i širu svrhu, a to je poticanje odgovornog ponašanja kod ljubitelja zimskih sportova. Nissan prkosi svemu običnom – kako u pogledu upotrebe tehnologije tako i u pogledu uloge koju ima u društvu'.

Nissan X-Trail Mountain Rescue - snimka dronom Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Nissan X-Trail

Mi smo bili na europskoj premijeri ovog obiteljskog crossovera sa sedam sjedala i elektrificiranim pogonom u Sloveniji u listopadu 2022. godine.

Zahvaljujući kombinaciji tehnologije e-POWER i pogona na sve kotače s dvama motorima e-4ORCE, ovaj model pruža besprijekoran osjećaj električne vožnje. Dostupan je u izvedbama s pet i sedam sjedala, što ga čini idealnim za putovanja sa širom obitelji ili prijateljima.

X-Trail je jedan od najprodavanijih Nissanovih modela u svijetu. Prodaje se na više od 100 tržišta i već više od 20 godina uveseljava pustolovne obitelji. Četvrta generacija X-Traila temelji se na snažnom DNK-u njezinih prethodnika.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'