TEHNIČKI KUTAK

[FOTO/VIDEO] Nissan pojasnio sustav e-4ORCE: Revolucija elektrificirane tehnologije s pogonom na sve kotače

12.12.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Ova nova Nissanova tehnologija temelji se na tri ključna područja – upravljanju električnim motorom, upravljanju pogona na sva četiri kotača (4WD) i upravljanju podvozjem

Prije skoro dva mjeseca smo bili na europskoj premijeri nove generacije Nissan X-Traila, SUV-a koji nam je ponudio nešto novo kad je riječ o njegovom pogonu. Naravno, radi se o najsuvremenijoj Nissanovoj tehnologiji pod nazivom e-4ORCE. Ovaj novi i jedinstveni sustav pogona na sve kotače (4WD) posebno je dizajniran za električna i elektrificirana vozila kako bi ponudio samouvjerene i umirujuće performanse u svim uvjetima.

Tri ključna elementa

Slovo 'e' u e-4ORCE označava Nissanov potpuno električni pogonski sustav. '4ORCE' se odnosi na fizičku snagu i energiju vozila, a '4' predstavlja kontrolu nad svim kotačima.

Nissanovi timovi inženjera pogonskih sklopova udružili su svoju sveobuhvatnu stručnost oko tri ključna elementa: upravljanje električnim motorom, sustavi pogona na sve kotače i tehnologije upravljanja podvozjem kako bi razvili inovativnu tehnologiju koja pruža sigurnost i dinamičku ravnotežu u svakodnevnim scenarijima.

Kako bi razradio tehničke pojedinosti pogonskog sklopa e-4ORCE, Aditya Moorthy, voditelj marketinga proizvoda za X-Trail u Nissan Automotive Europe objašnjava u sljedećem videu.

Nissan e-4ORCE: pojašnjenje tehnologije Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Snažan i gladak pogon

Inovativni sustav pogona na sva četiri kotača e-4ORCE zamišljen je za korištenje na Nissanovim čisto električnim pogonskim sklopovima ili s njegovim pionirskim sustavom e-POWER. U oba slučaja, pogonske kotače pokreću isključivo električni motori koji se napajaju iz baterije.

U slučaju X-Traila, sustav dvostrukog e-motora ima ukupnu snagu od 157 kW (213 KS) s prednjim motorom od 150 kW (204 KS) i stražnjim motorom od 100 kW (136 KS). To stvara živahno ubrzanje od 0-100 km/h za 7 sekundi. Ima 10.000 puta brži odziv stražnjeg okretnog momenta od mehaničkog 4WD sustava.

Kad je riječ o modelu Ariya, e-4ORCE ima ukupnu snagu sustava od 225 kW (306 KS). To stvara živahno ubrzanje od 0-100 km/h za 5,7 sekundi. Oba vozila krasi samouvjereno i agilno upravljanje u svim uvjetima, omogućujući snažno, ali glatko iskustvo vožnje.

Vrhunska kontrola i intuitivno rukovanje

Sustav e-4ORCE koristi bateriju za napajanje dvomotornog sustava ravnomjerno raspoređenog na svakoj osovini za neovisnu kontrolu kotača. S uključenim sustavom e-4ORCE vozači lako slijede željenu liniju zavoja uz minimalnu korekciju upravljanja, što im omogućuje da osjete snagu električnog vozila i uživaju u elektrificiranom iskustvu upravljanja.

Tehnologija e-4ORCE pruža kontinuiranu uravnoteženu kontrolu podvozja, praćenje linija i preciznost upravljanja, kako bi se predvidjelo ponašanje vozača i kompenzirale uobičajene reakcije kao što je podupravljanje, održavajući razinu kabine za ugodnije iskustvo putnika u automobilu.

Pouzdanost na svim podlogama

S e-4ORCE, okretni moment se raspodjeljuje na prednji i stražnji dio kako bi se maksimiziralo prianjanje gume u skladu s uvjetima površine ceste i situacijom u vozilu, dok se kočenjem pojedinačno upravlja za svaki od četiri kotača.

Zahvaljujući ovom preciznom upravljanju dvomotornim sustavom i mogućnostima vektoriranja kočionog momenta, vozilo održava pravi kurs bez obzira na to je li cesta mokra, masna, skliska s mokrim lišćem ili prekrivena snijegom. Ključ držanja vozila na cesti je uravnotežena raspodjela snage iz dvomotornog sustava, koji se može podesiti u 1/10.000 sekunde, znatno brže od tradicionalnih mehaničkih sustava pogona na sve kotače.

Kontrola nagiba za udobnu vožnju za sve putnike

Dodatna prednost e-4ORCE za sve putnike je udobna vožnja s minimalnim uzdužnim 'poniranjem' karoserije pri usporavanju zahvaljujući snažnom regenerativnom kočenju. Nagib (eng. Pitch) je potisnut kontrolom regenerativne ravnoteže između prednje i stražnje osovine. A dvomotorni sustav znači veću razinu hvatanja regenerativne energije od jednomotornog sustava, optimizirajući učinkovitost vozila u svakoj prilici.

Nissan kaže da je lansiranje e-4ORCE značajan korak na njihovom putu elektrifikacije prema čišćem, sigurnijem i inkluzivnijem svijetu.