POSLJEDICE KRIZE

Negativan niz; u ožujku prodaja novih automobila u Njemačkoj pala za 38 posto

Nastavljen je negativan niz prodaje novih automobila u europskim zemljama

Nastavljen je negativan niz prodaje novih automobila u europskim zemljama

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Rezultati za mjesec ožujak kao da su mnogima otvorili širom oči, ali to nije ništa čudno jer malo ljudi u ovakvoj krizi razmišlja o kupnji novog automobila

Nakon što smo vidjeli prve neslužbene rezultate prodaje u tri najpogođenije zemlje pandemijom koronavirusa u EU27 Italiji, Francuskoj i Španjolskoj za mjesec ožujak, stigli su i prvi podaci za Njemačku, Austriju i Švicarsku. Vidjeli smo i da su rezultati za prve tri zemlje katatrofalni; Italija – 85, Francuska -72, a Španjolska – 69 posto.

Njemačka

U Njemačkoj su tako registracije novih automobila pale u ožujku za 38 posto na 215.119 komada zbog utjecaja pandemije koronavirusa, stoji u priopćenju agencije KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) za registraciju vozila. Pad prodaje novih automobila na najvećem europskom tržištu slijedi trend pada registracija na ostalim tržištima na kojima su državne vlasti zatvorile tvornice i zastupnike, ali zasad ne u tolikom obujmu.

Registracije novih automobila u Njemačkoj 2018. – 2020.

Registracije novih automobila u Njemačkoj 2018. – 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: KBA

Njemački lider na tržištu, marka Volkswagen zabilježila je pad prodaje od 35 posto, drugi Mercedes je pao 28 posto, a treći BMW je izgubio 21 posto, četvrti Audi pao je 37 posto, a peti Ford pao je za 50 posto. Tesla i Lexus bili su među markama automobila čija se prodaja relativno dobro kretala. Prodaja Lexusa pala je samo za 2,8 posto, a Tesle za 4,4 posto.

Ovaj pad u ožujku je najsnažniji mjesečni pad ikad zabilježen, priopćila je Udruga međunarodnih proizvođača motornih vozila VDIK (Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller). Registracije su masovno pale u drugoj polovici ožujka kada su prestali sa radom trgovci automobilima, rekao je predsjednik VDIK-a Reinhard Zirpel u priopćenju.

'Tijekom tog razdoblja, nove su registracije bile za oko dvije trećine niže od prethodne godine. Ako opći uvjeti ostanu nepromijenjeni, pad u travnju vjerojatno će biti znatno veći nego u ožujku.'

Registracije novih automobila u Njemačkoj - ožujak 2020.

Registracije novih automobila u Njemačkoj - ožujak 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: KBA

Nakon što je u Njemačkoj 2019. godine bilo registrirano 3.607.258 novih osobnih automobila, VDIK je smanjio cjelogodišnju prognozu za 2020. godinu na 3,35 milijuna novih automobila.

'Sve sada ovisi o tome koliko dugo traje kriza i koliko dugo se moraju održavati potrebne zaštitne mjere. Trenutno to nitko ne zna. Zato nećemo do daljnjeg donositi novu prognozu', rekao je Zirpel.

Centar Beča je potpuno prazan

Centar Beča je potpuno prazan

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Austrija

Pogledamo li podatke o prodaji novih automobila u nama bližoj Austriji, rezultati su gotovo dvostruko lošiji nego u Njemačkoj. Naime, registracija novih automobila u mjesecu ožujku je tako pala za čak 66,7 posto.

Točne prodajne podatke za Austriju za protekli mjesec ćemo vidjeti tek 9. travnja, ali prvi neslužbeni podaci već nam dovoljno govore. A to pokazuje da je minus od 11 posto u veljači 2020. bio gotovo idiličan. Razlog tako velikog pada rezultat je pooštrenih mjera protiv širenja koronavirusa, pa su tako zatvoreni i trgovci automobila. I gotovo nijedan automobil nije prodan putem interneta, jer mnogi Austrijanci uglavnom nerado kupuju automobile zbog burnih vremena.

Prema sirovim podacima Statistik Austria-e, u Austriji je u ožujku 2020. godine registrirano samo 10.715 novih automobila. To je nevjerojatnih 66,7 posto manje nego u ožujku 2019. kada je zabilježeno čak 31.958 novih registracija. Ipak, već je evidentno da kriza uzrokovana koronavirusom ostavlja duboke tragove na austrijskom tržištu automobila, a u drugoj polovici ožujka kriza je doslovno šokirala i najveće domaće pesimiste.

U Bernu su ovako ogradili gradske klupe

U Bernu su ovako ogradili gradske klupe

Izvor: EPA / Autor: ANTHONY ANEX

Švicarska

Niti Švicarsku (i Kneževinu Lihtenštajn) nije zaobišla pandemija koronavirusa, pa je tako u ožujku broj novoregistriranih osobnih automobila pao za 39,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 17.556 komada. Osim zatvaranja prodajnih salona koje je naložilo Savezno vijeće, pad potražnje i dostupnost vozila imali su isto tako negativan utjecaj. Međutim, preuzimanja vozila i testne vožnje još su uvijek moguće, pod uvjetom da se poštuju propisani higijenski propisi.

Nakon prvog tromjesečja 2020. pad tržišta već je 23,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Samo 55.452 komada novih osobnih automobila izašlo je po prvi puta na prometnice dviju zemalja u ovom razdoblju, u usporedbi sa 72.065 komada u istom razdoblju prošle godine.

Danas očekujemo i prve rezultate o registracijama novih automobila u ožujku 2020. za Hrvatsku!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!