POSLJEDICE KRIZE

Negativan niz; u ožujku prodaja novih automobila u Njemačkoj pala za 38 posto

06.04.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Rezultati za mjesec ožujak kao da su mnogima otvorili širom oči, ali to nije ništa čudno jer malo ljudi u ovakvoj krizi razmišlja o kupnji novog automobila

Nakon što smo vidjeli prve neslužbene rezultate prodaje u tri najpogođenije zemlje pandemijom koronavirusa u EU27 Italiji, Francuskoj i Španjolskoj za mjesec ožujak, stigli su i prvi podaci za Njemačku, Austriju i Švicarsku. Vidjeli smo i da su rezultati za prve tri zemlje katatrofalni; Italija – 85, Francuska -72, a Španjolska – 69 posto.

Njemačka

U Njemačkoj su tako registracije novih automobila pale u ožujku za 38 posto na 215.119 komada zbog utjecaja pandemije koronavirusa, stoji u priopćenju agencije KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) za registraciju vozila. Pad prodaje novih automobila na najvećem europskom tržištu slijedi trend pada registracija na ostalim tržištima na kojima su državne vlasti zatvorile tvornice i zastupnike, ali zasad ne u tolikom obujmu.

Njemački lider na tržištu, marka Volkswagen zabilježila je pad prodaje od 35 posto, drugi Mercedes je pao 28 posto, a treći BMW je izgubio 21 posto, četvrti Audi pao je 37 posto, a peti Ford pao je za 50 posto. Tesla i Lexus bili su među markama automobila čija se prodaja relativno dobro kretala. Prodaja Lexusa pala je samo za 2,8 posto, a Tesle za 4,4 posto.

Ovaj pad u ožujku je najsnažniji mjesečni pad ikad zabilježen, priopćila je Udruga međunarodnih proizvođača motornih vozila VDIK (Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller). Registracije su masovno pale u drugoj polovici ožujka kada su prestali sa radom trgovci automobilima, rekao je predsjednik VDIK-a Reinhard Zirpel u priopćenju.

'Tijekom tog razdoblja, nove su registracije bile za oko dvije trećine niže od prethodne godine. Ako opći uvjeti ostanu nepromijenjeni, pad u travnju vjerojatno će biti znatno veći nego u ožujku.'

Nakon što je u Njemačkoj 2019. godine bilo registrirano 3.607.258 novih osobnih automobila, VDIK je smanjio cjelogodišnju prognozu za 2020. godinu na 3,35 milijuna novih automobila.

'Sve sada ovisi o tome koliko dugo traje kriza i koliko dugo se moraju održavati potrebne zaštitne mjere. Trenutno to nitko ne zna. Zato nećemo do daljnjeg donositi novu prognozu', rekao je Zirpel.

Austrija

Pogledamo li podatke o prodaji novih automobila u nama bližoj Austriji, rezultati su gotovo dvostruko lošiji nego u Njemačkoj. Naime, registracija novih automobila u mjesecu ožujku je tako pala za čak 66,7 posto.

Točne prodajne podatke za Austriju za protekli mjesec ćemo vidjeti tek 9. travnja, ali prvi neslužbeni podaci već nam dovoljno govore. A to pokazuje da je minus od 11 posto u veljači 2020. bio gotovo idiličan. Razlog tako velikog pada rezultat je pooštrenih mjera protiv širenja koronavirusa, pa su tako zatvoreni i trgovci automobila. I gotovo nijedan automobil nije prodan putem interneta, jer mnogi Austrijanci uglavnom nerado kupuju automobile zbog burnih vremena.

Prema sirovim podacima Statistik Austria-e, u Austriji je u ožujku 2020. godine registrirano samo 10.715 novih automobila. To je nevjerojatnih 66,7 posto manje nego u ožujku 2019. kada je zabilježeno čak 31.958 novih registracija. Ipak, već je evidentno da kriza uzrokovana koronavirusom ostavlja duboke tragove na austrijskom tržištu automobila, a u drugoj polovici ožujka kriza je doslovno šokirala i najveće domaće pesimiste.

Švicarska

Niti Švicarsku (i Kneževinu Lihtenštajn) nije zaobišla pandemija koronavirusa, pa je tako u ožujku broj novoregistriranih osobnih automobila pao za 39,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 17.556 komada. Osim zatvaranja prodajnih salona koje je naložilo Savezno vijeće, pad potražnje i dostupnost vozila imali su isto tako negativan utjecaj. Međutim, preuzimanja vozila i testne vožnje još su uvijek moguće, pod uvjetom da se poštuju propisani higijenski propisi.

Nakon prvog tromjesečja 2020. pad tržišta već je 23,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Samo 55.452 komada novih osobnih automobila izašlo je po prvi puta na prometnice dviju zemalja u ovom razdoblju, u usporedbi sa 72.065 komada u istom razdoblju prošle godine.

Danas očekujemo i prve rezultate o registracijama novih automobila u ožujku 2020. za Hrvatsku!